MonPlaneta
Inventen una ‘cola’ basada en el verí de serp que atura hemorràgies perilloses en cosa de segons
  • CA

De tant en tant, un producte que pot salvar vides apareix de la manera més insospitada. És el cas del producte que presentem ara, el desenvolupament del qual ha estat publicat en un article a la revista ‘Science Advances’. Es tracta d’una mena de ‘cola’ que aconsegueix segellar teixits i aturar hemorràgies, fins i tot les potencialment mortals, en cosa de pocs segons. El més curiós d’aquesta substància tan prometedora és el seu origen: el verí de la mapanare, la serp més perillosa d’Amèrica del Sud.

Durant els darrers 20 anys, el bioenginyer Kibret Mequanint, de la Western University d’Ontario, al Canadà, ha desenvolupat ginys mèdics i tecnologies terapèutiques basats en biomaterials, alguns dels quals han estat comercialitzats o es troben en fase d’assaigs clínics. Pel seu darrer invent, l’investigador va basar-se en un enzim coagulador, anomenat reptilasa o batroxobina, que es troba al verí de la mapanare, la serp americana que més morts causa cada any. Partint d’aquest element del verí, Mequanint i els seus companys van dissenyar un adhesiu que conté reptilasa amb una gelatina modificada i que es pot guardar en petits tubs per aplicar-lo fàcilment en situacions on la vida d’algú corri perill. En una situació d’emergència, amb una hemorràgia perillosa, aquesta ‘cola’ es pot aplicar prement el tub i aplicant llum visible, com ara la d’un punter làser, durant uns segons. Fins i tot el flaix d’un telèfon mòbil podria fer el fet.

Exemplar de mapanare en captivitat | Wikimedia Commons
Exemplar de mapanare en captivitat | Wikimedia Commons

En comparació amb la cola de fibrina, el producte emprat actualment en situacions semblants tant en quiròfans com en camps de batalla, el nou producte basat en el verí de serp té 10 vegades més resistència a desenganxar-se a causa de la mateixa hemorràgia. El temps de coagulació, a més, també es redueix a la meitat, dels 90 segons de la fibrina als seus 45 segons. Així doncs, quan es pugui fer servir a gran escala, hi haurà menys pèrdues de sang i se salvaran més vides.

La cola ha estat provada en models de talls profunds a la pell, aortes trencades i fetges amb lesions greus, situacions on hi ha grans hemorràgies, amb resultats prometedors que indiquen que podria ser una ajuda crucial en cas, per exemple, d’accident de trànsit, i la seva senzillesa li permetria ser present a qualsevol kit de primers auxilis. A més, la cola també es podria fer servir per tancar algunes ferides quirúrgiques sense fer servir punts de sutura. Ara, els investigadors continuaran treballant per aconseguir que se n’aprovi la fabricació i l’ús.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa