MonPlaneta
Noves proves de la divisió sexual del treball coincidint amb l’aparició de l’agricultura a Europa
  • CA

Una nova recerca en eines de pedra trobades a tombes de fa 5.000 anys, a principis del Neolític, ha aportat proves que donen suport a l’existència de la divisió del treball entre persones de sexe masculí i femení coincidint amb l’aparició de l’agricultura al continent europeu. En un article publicat a la revista ‘PLOS ONE’, la investigadora Alba Masclans, del Consell Superior d’Investigacions Científiques de Barcelona, i el seu equip han aprofundit en la teoria, a què ja apuntaven estudis anteriors, que durant transició al Neolític ja hi havia repartiment de tasques entre sexes però que deixava obertes moltes preguntes sobre com aquestes feines es van associar de manera cultural.

Per fer-ho, es van analitzar més de 400 eines de pedra enterrades a diversos cementiris d’Europa Central a principis del Neolític. Se’n van examinar les característiques físiques, incloent els patrons microscòpics de desgast per l’ús, per saber com es feien servir, i tenint en compte els resultats, es van relacionar amb els indrets on havien estat trobades i altres dades. Així, sembla que les persones de sexe masculí eren enterrades amb eines que s’havien fet servir per treballar la fusta, tallar carn, caçar o per a la violència entre persones, mentre que les eines trobades a prop de cossos de sexe femení s’havien emprat per treballar la pell. Les variacions geogràfiques en aquests resultats, a més, apunten a que, a mesura que l’agricultura anava estenent-se cap a l’oest, la divisió sexual del treball podria haver canviat.

Tot i que existeix la possibilitat que les eines analitzades no haguessin estat fetes servir per les persones amb qui les havien enterrat, també és cert que podrien representar les activitats que duia a terme cada sexe o, en aquest context, cada gènere. Així, aquest estudi contribueix a comprendre millor els factors, molt complexos, que van acabar provocant l’aparició de les desigualtats de gènere durant el Neolític, que podrien tenir molt a veure amb aquesta divisió primerenca del treball, que va iniciar una organització social basada en la distinció entre sexes o gèneres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa