MonPlaneta
L’erradicació del càncer de coll uterí és possible malgrat la lentitud en la vacunació
  • CA

Un estudi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha considerat que és possible erradicar el càncer de coll uterí a través del programa de vacunació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), tot i la lentitud en l’esmentat procés.

En un comunicat, les institucions han explicat que l’estudi, publicat a ‘Preventive Medicine’, ha analitzat l’estat de les vacunacions: 107 dels 194 països contemplats, el 55%, han iniciat els tractaments, el 6% ha vacunat al 90% de les nenes, el 21% ha aconseguit una cobertura superior al 75%, i el 40% dels països té una cobertura del 50% o inferior.

A escala global, s’ha vacunat al 15% de les nenes, xifra que s’explica perquè països amb un elevat pes poblacional, com l’Índia, la Xina o Nigèria, no han iniciat la vacunació; a Espanya la xifra de nenes vacunades supera el 70%, i a Catalunya arriba al 80%.

L’OMS es va marcar l’objectiu per al 2030 d’immunitzar el 90% de les nenes abans dels 15 anys, que un 70% de les dones participin en cribratges a l’almenys dues vegades a la vida, i que el 90% de les dones diagnosticades amb lesions precanceroses i càncer de coll uterí puguin accedir a un tractament eficaç.

“No serà fàcil i hi ha molts reptes, tant en l’àmbit global, per exemple amb la producció i subministrament de les vacunes, com a escala dels països, pel finançament o les reticències vacunals. Però sabem que arribar a un 90% de cobertura de vacunació és possible, 5 països ja ho han aconseguit“, ha assegurat la líder de l’estudi, Laia Bruni.

La vacuna combat la infecció de virus del papil·loma humà (VPH), relacionat amb gairebé el 99% dels casos de càncer de coll uterí; aquest virus es transmet per contacte sexual i, encara que normalment es resol espontàniament sense causar símptomes, la infecció persistent pot acabar causant càncer.

El càncer de coll uterí suposa “un problema greu de salut pública”, segons l’Idibell, ja que és el quart càncer més freqüent entre les dones i s’estima que el 2020 al món es van diagnosticar més de 600.000 casos, i 340.000 dones van morir a conseqüència d’aquest càncer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa