MonPlaneta
Els ximpanzés es comuniquen entre ells per caçar millor
  • CA

Els ximpanzés, com les persones, fan servir la comunicació per coordinar els seus comportaments cooperatius, com ara la caça. Així ho revela un equip de la Universitat de Zuric (Suïssa) i la Universitat Tufts (Estats Units) en un article publicat a ‘Science Advances’, que afirma que fins i tot tenen un “crit de caça” per fer que vinguin més membres del grup per ajudar-los a capturar millor les seves preses.

Les caceres dels ximpanzés

Els ximpanzés no sempre es dediquen a buscar fruita per menjar sinó que, a vegades, també busquen carn per obtenir proteïnes. Per caçar les seves preses, però, sempre els va millor tenir companys, i ara s’ha descobert que la comunicació és molt important per aconseguir-ho.

Els investigadors han estudiat més de 300 caceres registrades durant els darrers 25 anys en una comunitat de Kenya, i és així com han descobert que hi ha un crit molt concret que serveix com a reclam per caçar, fent més eficaç la seva cooperació per obtenir aliment. Amb aquests crits, els ximpanzés inclouen informació sobre la seva motivació per caçar, per tal que els altres es convencin que tenen motius per unir-s’hi.

Els ximpanzés no només s'alimenten de fruita sinó que, a vegades, també cacen per obtenir proteïnes | Pexels
Els ximpanzés no només s’alimenten de fruita sinó que, a vegades, també cacen per obtenir proteïnes | Pexels

Una gran ajuda

Caçar en boscos tropicals densos és molt difícil, especialment per la falta de visibilitat, i és per això que la comunicació sonora ajuda el grups a ser més eficients. Al cap de poc dels primers crits de caça, els investigadors han observat que apareixen més ximpanzés, la persecució comença ràpidament i la primera captura no triga a arribar.

Tot i això, els científics encara no saben per què aquests crits causen aquest efecte, si és que estan anunciant la intenció de caçar o bé contenen molta més informació per coordinar les accions del grup. No obstant això, després de considerar tots els factors que poden influïr en una cacera, com ara la presència de caçadors experts i distraccions potencials, sembla que aquests crits tenen un paper clau. I si en els humans la comunicació serveix per coordinar la cooperació, aquesta podria ser la primera prova que els nostres parents més propers tenen una eina semblant.

Un possible origen compartit

Està molt acceptat que la comunicació i la cooperació van tenir molta influència en l’evolució dels humans, i que aquesta es va desenvolupar juntament amb nosaltres, creanc un cicle que va acabar, probablement, amb l’aparició del llenguatge i en formes de cooperació molt més complexes. Tot i això, fins ara no se sabia quan s’havien iniciat aquests comportaments. Després d’aquest descobriment, sembla clar que com a mínim van començar fa 7 milions d’anys, quan la nostra línia evolutiva es va separar dels ximpanzés.

Més notícies
Mapa d'un fragment del cervell | Lichtman Lab/Harvard University/Connectomics Team/Google
Les neurones dels primats són diferents de la resta de mamífers
La seva arquitectura presenta particularitats que podrien tenir avantatges evolutius
El macac menjacrancs ha estat protagonista d'aquest estudi pioner | Wikimedia Commons
Completat el primer atles cel·lular d’un primat no humà
Un equip amb participació catalana ha participat d'aquesta fita que pot ajudar a desenvolupar tractaments per a diverses malalties
Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE
Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva
Fins ara es pensava que el coneixement es transmetia per imitació
Goril·la
Els cops al pit dels goril·les de muntanya n’indiquen la mida i la capacitat competitiva
Fins ara es desconeixia la informació que els simis comunicaven amb l'acció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa