MonPlaneta
Una web permet escoltar els sons de la natura d’arreu del món
  • CA

Tant els amants dels sons com els de la natura –i, és clar, els de tots dos– tenen a la seva disposició una nova ‘joguina’ amb què podran gaudir durant hores: es tracta d’una pàgina web que permet accedir a sons de la natura gravats arreu del món, una col·lecció de paisatges sonors anomenada Earth.fm i que es defineix com el “Spotify dels paisatges naturals sonors”.

Tot el planeta al nostre abast

Les gravacions disponibles a la pàgina web s’afegeixen gràcies a un gran número de col·laboradora que tenen experiència enregistrant els sons de la natura als indrets més diversos del planeta, cosa que permet gaudir dels sons d’ocells, rius, el vent o qualsevol altre fenomen natural en llocs tan diferents com Malàisia, Nova Zelanda, Noruega, el Regne Unit, l’Índia… A més, també recullen paisatges sonors d’ecosistemes molt diferents, permetent fer la volta el món amb l’oïda sense moure’ns de l’habitació i, fins i tot, crear llistes de reproducció especialitzades dels nostres sons preferits. Cada tres dies, Earth.fm afegeix sons nous per a tots aquells que els vulguin gaudir.

De moment només hi ha una gravació dels Països Catalans però, amb el temps, segur que se n’afegiran més

Beneficis per a la salut

La mateixa pàgina web referencia diversos estudis que parlen dels beneficis dels paisatges sonors en el nostre benestar com, per exemple, els efectes positius d’escoltar aigua corrent o ocells per reduir l’estrès. Més enllà d’això, però, el lloc web també té una vessant d’eina de conservació ja que, amb la contínua destrucció d’ecosistemes a mans dels humans, els paisatges sonors queden malmesos pels sorolls que originem o, directament, modifiquem tant els hàbitats naturals que els seus sons varien.

Una porta a conèixer projectes en favor del medi ambient

En aquesta mateixa línia, la pàgina també és una plataforma on es presenten tot tipus d’organitzacions no-governamentals que es dediquen als projectes més diversos de recuperació de boscos i restauració dels entorns naturals. Una manera d’atreure l’atenció de tot allò que estem perdent i d’animar els qui ho valoren a fer una aportació, per petita que sigui, per tal que tots poguem continuar gaudint de l’enorme varietat de sons naturals que hi ha al nostre planeta.

Més notícies
Un peix de la família dels sebàstids | Wikimedia Commons
Els peixos es comuniquen amb sons molt més sovint del que ens pensem
Fa com mínim 155 milions d'anys que ho fan i les seves "veus" són més importants del que sembla
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades
Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí
La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
Saps realment quan està angoixat, el teu gos? | Wikimedia Commons
Quins sorolls quotidians estressen el teu gos sense que ho sàpigues
Sovint entendre què passa als nostres companys és més difícil que no ens pensem
El soroll també mata
La contaminació acústica provoca molèsties en 31,7 milions d’europeus i trastorns del son en més de 13 milions, 72.000 hospitalitzacions i 16.600 morts prematures l’any

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa