MonPlaneta
Observen per primer cop que els pops es llancen closques entre ells
  • CA

Els pops es llancen fang i closques entre ells expressament, segons ha pogut observar per primer cop un equip d’investigadors liderats per Peter Godfrey-Smith, investigador de la Universitat de Sidney (Austràlia) i un dels experts mundials més importants en aquest éssers fascinants i també en la resta de cefalòpodes, tal com demostra el seu llibre ‘Other Minds’ (2017).

En un article publicat a ‘PLOS ONE’, Godfrey-Smith i els seus companys descriuen aquest nou descobriment sobre el comportament dels pops, que mai no deixen de sorprendre’ns. Després de gravar exemplars de pops comuns de Sidney (Octopus tetricus) entre 2015 i 2016, els investigadors van analitzar 24 hores de metratge i van trobar 102 vegades en què un grup d’uns 10 pops llançava deixalles.

Un tipus d’interacció social?

El animals reunien fang, closques i altres restes i, de cop, les deixaven anar fent servir un raig d’aigua a força distància. Per fer-ho, havien de posar el seu sifó en una posició estranya, cosa que, pels científics, indica que aquest comportament era totalment deliberat. Tot i que es van observar exemplars de tots dos sexes fent-ho, un 66% de les vegades eren femelles.

Les femelles han estat observades més vegades llençant fang i brossa a altres pops | P. Godfrey-Smith et al./ PLOS ONE (CC BY 4.0)
Les femelles han estat observades més vegades llençant fang i brossa a altres pops | P. Godfrey-Smith et al./ PLOS ONE (CC BY 4.0)

La meitat de cops que llançaven closques i fang va ser mentre interactuaven amb altres pops, com per exemple en intents d’aparellament, i un 17% de les vegades van tocar altres pops. A més, una altra dada interessant és que, tenint en compte que se sap que els pops poden canviar de color, i que els més foscos s’associen a l’agressivitat, també es va detectar que els pops més foscos tendien a llançar deixalles amb més força i a apuntar més a altres pops. Pel que fa als receptors del llançament, sovint reaccionaven amagant-se o alçant els tentacles en direcció a ‘l’atacant’.

Un comportament poc corrent fora dels humans

És el primer cop que es veu una cosa així en pops i, segons el actors, és difícil determinar quina és la seva intenció quan ho fan. No obstant això, el comportament apunta que, en alguns contextos socials, els pops poden apuntar i llançar coses a altres individus, una acció que, fins ara, només s’havia vist en unes quantes espècies animals a banda dels humans.

Més notícies
Aquest avantpassat comú dels pops i els calamars vampir pot donar molta informació sobre l'evolució dels cefalòpodes | K. Whalen / Museu Americà d'Història Natural
Troben l’avantpassat més antic dels pops i els calamars vampir
Amb 328 milions d'anys, té les ventoses perfectament conservades i ha estat batejat en honor a Joe Biden
Pop petit del Pacífic
El canvi climàtic podria estar deixant cecs els pops
La caiguda dels nivells d'oxigen als oceans pot causar aquest terrible efecte en crustacis i cefalòpodes, amb casos de pèrdua total de visió fins i tot amb una reducció molt petita
Pop roquer
Els tentacles dels pops prenen decisions de manera independent
Un nou model mostra el flux d'informació entre les ventoses, els tentacles i el cervell d'aquests animals, com ja indicaven estudis anteriors sobre el seu comportament
Un exemplar de pop
Un estudi s’endinsa en el món dels somnis dels pops
Els científics descobreixen que canvien de son actiu a son tranquil de la mateixa manera que nosaltres ho fem entre el son profund i el son REM

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa