MonPlaneta
Un estudi s’endinsa en el món dels somnis dels pops

Els pops són, per a molts, uns dels animals més fascinants que habiten el nostre planeta. Amb una intel·ligència fora del comú en els invertebrats i, alhora, un sistema nerviós que no té absolutament res a veure amb el dels humans, les preguntes sobre ells són infinites i, per exemple, veure’ls aprendre a solucionar problemes és una experiència increïble.

Aquest mateix dijous, un estudi publicat a la revista ‘iScience’ explica com s’ha endinsat en un dels misteris que els envolten: la manera com dormen i per què canvien de color mentre ho fan, preguntant-se si és possible que tot plegat sigui una reacció als somnis que estan tenint.

El resultat ha estat sorprenent, ja que els científics han conclòs que els canvis en el color, el comportament i el moviment són la prova que els pops tenen un cicle del son que passa per fases diferents, com el nostre, en una prova que és possible que un mateix procés evolucioni de manera semblant en animals que no tenen cap parent en comú des de fa centenars de milions d’anys.

Fins fa poc, es pensava que només els mamífers i els ocells tenien diferents etapes del son –tranquil·les i actives– però, darrerament, s’ha vist com no només alguns rèptils sinó també les sípies –un altre cefalòpode i, per tant, parent del pop– també mostren indicis de passar per un cicle del son que té moments diferents.

La comprovació, en el cas dels pops, es va fer a partir de les gravacions en vídeo de quatre exemplars de l’espècie Octopus insularis, habitual de les costes del Brasil, durant un període de més de 50 dies. Els resultats van indicar que els pops eren molt sensibles als estímuls quan estaven desperts però que, en canvi, en tots dos estadis de son necessitaven estímuls visuals o tàctils importants per reaccionar. El fet que els canvis de color no tinguessin res a veure amb aquests estímuls, és clar, també fa pensar que provenen de l’activitat cerebral que es produeix mentre dormen.

Les observacions també han demostrat que els pops entren en son actiu després d’un període de somni tranquil que, normalment, és superior als sis minuts. Durant aquesta etapa, tot i que no es pot saber del cert que somiïn, i encara menys de la manera com ho fem nosaltres, el cert és que tot apunta que es troben en un estat semblant a la fase REM dels humans, que és quan somiem més. La resta, com tantes altres coses en el món dels pops, continua sent un misteri.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa