MonPlaneta
Els insectes poden generar tanta electricitat com un núvol de tempesta
  • CA

Mesurant els camps elèctrics a prop dels eixams d’abelles, un equip d’investigadors ha descobert que els insectes poden generar càrrega elèctrica a l’atmosfera com un núvol de tempesta. Aquest tipus d’electricitat té una influència important no només en la seva vida, ja que els ajuda a trobar menjar, sinó fins i tot en la meteorologia. És això darrer, precisament, el que revela l’article que aquests científics han publicat a ‘iScience’: els éssers vius tenen un impacte important en l’electricitat atmosfèrica.

La influència de la biologia en la física

Si normalment s’estudia com la física infuencia la biologia, no s’havia estudiat gaire la possibilitat que també passés al revés i la biologia influenciés la física. És per això que aquests investigadors van mirar de veure com fan servir alguns organismes els camps d’electricitat estàtica que hi ha pràcticament a tot arreu.

Plaga de llagostes | CSIRO
Una plaga de llagostes té una quantitat gegantina d’electricitat estàtica | CSIRO

Les plagues de llagostes tenen una càrrega elèctrica enorme

Les abelles, com la majoria d’éssers vius, duen una càrrega elèctica innata, i un eixam pot canviar l’electricitat atmosfèrica entre 100 i 1.000 volts per metre. A partir d’aquí, els científics van crear un model que mira de predir la influència d’altres espècies d’insectes. La manera com un núvol d’aquests éssers canvia l’electricitat atmosfèrica depèn de la seva mida i de la densitat.

Així, per exemple, es va calcular la influència d’una plaga de llagostes, molt més grossa que no pas la de les abelles. A més del desastre que suposen i que és prou conegut, també podria afectar moltíssimes més coses a escales enormes, dels microbis del sòl i la interacció entre les plantes i els pol·linitzadors com la meteorologia o fins i tot el circuit elèctric global.

Més notícies
L'exposició conté instruments de la col·lecció de la Facultat de Física, 180 anys d'investigació científica | Universitat de Barcelona
La UB inaugura una exposició sobre la història de l’electromagnetisme
S'ha instal·lat a la Facultat de Física i conté instruments científics d'entre els segles XVII i XIX
María Fernanda Cerdá | Universitat de la República
La investigadora que mira de generar electricitat amb flors i fruites
La prestigiosa revista 'Nature' ha dedicat un espai a María Fernanda Cerdá, que treballa en l'elaboració de plaques solars a partir de plantes autòctones
Un home caminant per l'aigua a la ciutat inundada de Bad Neuenahr-Ahrweiler (Renània-Palatinat) | ACN
Els desastres meteorològics s’han multiplicat per cinc en els darrers cinquanta anys
Els científics apunten al canvi climàtic com a responsable i avisen que la tendència pot continuar
Un exemplar de papallona monarca
El canvi climàtic i l’agricultura estan eliminant els insectes del món
En algunes parts del planeta les poblacions s'han reduït un 50%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa