MonPlaneta
El canvi climàtic i l’agricultura estan eliminant els insectes del món
  • CA

Les poblacions d’insectes s’han reduït a la meitat en algunes parts del món, principalment a causa del canvi climàtic i els impactes de l’agricultura extensiva. Segons un estudi publicat a la revista ‘Nature’, aquests dos factors combinats estan empenyent moltes espècies cap a la desaparició, i hauríem de ser conscients de l’amenaça que suposem per a ells abans no sigui massa tard.

Una amenaça per a tots

La desaparició d’aquests animals no només suposaria un perjudici important per l’entorn natural, pels ecosistemes de què formen part, sinó que també podria afectar tant la salut humana com la seguretat alimentària, especialment pel paper de moltes d’aquestes espècies com a pol·linitzadors.

Preservar els seus hàbitats, doncs, és molt més important que no ens pensem, i calen accions urgents per assegurar-ne la supervivència. Les principals, és clar, són aturar l’expansió de l’agricultura intensiva i, una vegada més, reduir les emissions per mitigar el canvi climàtic tant com sigui possible.

Les abelles són imprescindibles per a la pol·linització | Pixabay
Les abelles són imprescindibles per a la pol·linització | Pixabay

Uns resultats preocupants

L’alternativa a això és el que alguns han anomenat, directament, “l’apocalipsi dels insectes”, una gran preocupació per bé que que les dades apunten clarament a que algunes espècies estan sent molt més afectades que no pas altres. En aquest estudi es va revisar la informació sobre les poblacions i els hàbitats de gairebé 20.000 espècies entre abelles, formigues, papallones, saltamartins, espiadimonis… a uns 6.000 indrets diferents.

En comparació amb les zones relativament poc afectades tant per l’agricultura com pel canvi climàtic, a les àrees on hi ha agricultura intensiva i un escalfament substancial les poblacions d’insectes s’han desplomat un 49% i el número d’espècies ha caigut un 27%.

Espiadimonis | Pxfuel
Espiadimonis | Pxfuel

Mesures de mitigació

Tot i això, també s’ha observat que reservar espais com a refugi per a insectes, amb ombra que els protegeixi de la calor, té efectes molt positius. Així doncs, una gestió correcta de les àrees agrícoles podria ajudar-los a sobreviure malgrat les circumstàncies.

Així doncs, la conservació d’aquests espais naturals se suma a les altres recomanacions, com evitar l’agricultura intensiva i plantar una varietat prou gran de conreus diferents, que poden millorar molt les esperances se supervivència dels insectes, no només per ells ni pel bé del seu entorn sinó, també, per a nosaltres mateixos, que en depenem.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa