MonPlaneta
Una grip aviària altament patogènica està matant milers d’ocells al Quebec

Una variant altament patogènica de la grip aviària està causant la mort de milers d’ocells al Quebec, segons informa la radiotelevisió pública canadenca CBC. Les costes de les illes Madgalen han quedat, durant les darreres setmanes, plenes de cossos de mascarells atlàntics morts que han estat víctimes de la malaltia. La situació és especialment greu, afirma l’alcalde de les illes, Jonathan Lapierre perquè, per la seva condició insular, ni tan sols tenen un abocador o una incineradora per desfer-se d’una quantitat tan gran d’ocells morts.

Dos milions d’aus de corral sacrificades

El ministeri de Fauna del Quebec afirma que, des de finals de maig, ha detectat diversos centenars de casos de la variant H5N1 del virus de la grip en aquell arxipèlag, i els cossos de les aus mortes estan sent retirats en vaixell. Segons sembla, el virus s’ha escampat ràpidament per tot el país i és altament contagiós, havent afectat tant ocells salvatges com domèstics com ara pollastres, ànecs o galls d’indi, fins al punt que, a principis d’aquest mes de juny, l’Agència d’Inspecció Alimentària del Canadà ja xifrava els ocells morts o sacrificats en explotacions comercials en aproximadament dos milions.

Aus de corral | Pxhere
Es calcula que al Canadà s’han sacrificat uns dos milions d’aus de corral | Pxhere

D’Europa a Amèrica

La grip aviària enguany s’està escampant ràpidament per tot el món. Els ocells infectats en una granja poden arribar a morir tots en cosa de dies si no se’ls practica l’eutanàsia, i el virus continua circulant per Amèrica del Nord mentre que, a Europa, els estudis indiquen que aquesta variant en concret és molt resilient i es pot mantenir en les poblacions d’ocells salvatges amb facilitat.

Segons Stéphane Lair, professor de veterinària a la Universitat de Montreal, els primers casos d’aquesta variant segurament van arribar del Vell Continent a finals de l’hivern, amb les grans migracions d’aus salvatges. En arribar a una població que no estava immunitzada, considera lògic que la ràtio d’infeccions sigui molt alta d’entrada. Tot i això, alguns tetimonis afirmen que mai no havien vist tants mascarells morts surant a l’aigua com enguany, arribant fins a 25 quilòmetres de la costa.

Segons un expert consultat per l’ens de radiodifusió públic canadenc, l’H5N1 no es considera altament perillós pels humans encara que s’estigui escampant ràpidament entre els ocells.

Més notícies
Singapur té un problema cada vegada més important amb les epidèmies estacionals de dengue | Pxhere

L’epidèmia de dengue de Singapur és un advertiment per a tot el món

Els efectes del canvi climàtic estan avançant i magnificant els contagis estacionals de la malaltia
:  - Mobile
La sala 3D amb l'Exposició Permanent de l'IlerCOVID Museum és un dels seus elements principals | UdL

Un museu virtual uneix ciència i art i explica les pandèmies de la història

La càries, la Pesta Negra, la verola, el còlera, la grip espanyola, el VIH i la Covid, protagonistes d'IlerCOVID Museum
:  - Mobile
Les migracions dels animals a causa del canvi climàtic poden augmentar la propagació de patògens, un perill que caldria evitar tant com fos possible

El canvi climàtic pot facilitar l’aparició de noves malalties infeccioses

Durant les properes dècades els contagis entre espècies es multiplicaran i creixerà el risc de noves pandèmies
:  - Mobile

Alerten d’un nou virus de la grip en porcs que podria generar una altra pandèmia

Científics xinesos reclamen "urgentment" un "fort control" de l'evolució del virus G4 EA H1N1, tot i que no representa un problema immediat
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa