Un iceberg enorme, amb una superfície semblant a la d’algunes de les comarques més grans de Catalunya, s’ha trencat a l’Antàrtida, segons informa la cadena britànica BBC. El fets van tenir lloc aquest passat diumenge a la Barrera de Gel de Brunt, molt a prop de l’estació de recerca britànica Halley. Els seus 21 habitants, però, no corren cap perill.
De fet, el Servei Antàrtic Britànic (BAS) fa temps que treballa prenent precaucions a l’estació perquè, a uns 20 quilòmetres de l’indret on finalment s’ha trencat la barrera, eren prou a prop com perquè la seva situació fos considerada perillosa. Des d’on es, ha anat seguint mitjançant aparells GPS els moviments del gel, que eren enviats a la seu central del BAS, a Cambridge (Anglaterra). El seu trencament, de fet, no ha estat cap sorpresa, perquè fa temps que se seguia l’evolució de l’esquerda que l’ha format.

El més gros que s’ha trencat des de 1971
La Barrera de Gel de Brunt és una massa flotant de glaceres que flueixen de l’Antàrtida cap al mar de Weddell, al sud de l’oceà Atlàntic. Com passa amb totes les barreres de gel, alliberen icebergs periòdicament, però deixant de banda aquest i l’A74, que es va trencar a principis de 2021, aquest és el més gros que s’ha vist a la barrera des de 1971. La seva superfície es calcula en uns 1.500km2 –Osona en fa 1.245 i l’Alt Empordà, 1.357– i s’espera que rebi el nom d’A81. El trencament d’aquesta barrera, afirmen els experts, és completament natural, part d’un cicle on el canvi climàtic, de moment, no hi ha tingut cap impacte significatiu.

El seguiment de la barrera continua
Els investigadors del BAS continuaran seguint l’evolució del gel de la Barrera de Gel de Brunt, buscant senyals d’inestabilitat al glaç que puguin suposar un perill pels habitants de l’estació de recerca Halley. Durant els hiverns, de fet, no hi ha ningú en aquesta base, ja que el BAS no vol córrer el risc d’haver d’evacuar-la quan la nit polar permanent i les condicions meteorològiques ho poden convertir en un desastre.
Com a conseqüència del trencament de l’iceberg, el flux del gel a la glacera s’ha accelerat una mica, i això podria canviar el comportament d’algunes de les altres esquerdes que hi ha a la zona. És per això que aquestes també són monitoritzades amb molt de compte per veure si alguna d’elles posa en perill l’estació Halley i si cal prendre alguna decisió dràstica com ara moure la base, cosa que ja es va haver de fer l’any 2017.