MonPlaneta
L’iceberg A68, el més gran del món, desapareix definitivament
  • CA

L’iceberg més gran que s’ha vist mai, l’A68, ha desaparegut. Segons el Centre Nacional del Gel dels Estats Units, les imatges per satèl·lit mostren que s’ha anat fonent trencant en fragments molt petits i que, a dia d’avui, ja no val la pena fer el seguiment de cap d’ells. Així, després d’anys, s’arriba a la fi d’aquest enorme fragment de gel que, amb una superfície de gairebé 6.000 quilòmetres quadrats i una massa d’un bilió de tones, es va separar de la plataforma Larsen C, a la península Antàrtica, el juliol de l’any 2017.

Durant força temps va estar-se quiet, al costat de la plataforma, però els vents i els corrents marins el van fer girar i començar a desplaçar-se cap al nord, en direcció a l’Atlàntic Sud i posant en perill la biodiversitat de l’illa de Geòrgia del Sud, especialment dels pingüins que hi viuen que, amb l’arribada de l’iceberg, no haurien pogut sortir de les platges per aconseguir aliment. Finalment, però, no va ser així, i l’A68 ha acabat fonent-se i fragmentant-se per l’acció de les onades i les temperatures de l’aigua i l’aire. Ha trigat moltíssim temps, però, encara que, durant aquest procés, es va trencar en fragments enormes.

El viatge de l’A68 ha estat seguit per satèl·lit amb molta atenció i ha estat estudiat, a més de fer-se famós a les xarxes socials. La tecnologia, doncs, ha servit tant per a la ciència com, en certa manera, per mostrar al món una de les conseqüències de l’escalfament global i de per què és tant important fer el possible per combatre’l.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa