MonPlaneta
Una expedició explorarà per primera vegada les profunditats de l’oceà Índic
Seychelles
Les illes Seychelles | Pixabay

!--akiadsense-->

Una expedició que sarparà d’aquí poc durà a terme una missió sense precedents i que durarà anys: l’exploració de l’oceà Índic i la investigació sobre els canvis que s’estan produint a les profunditats a causa del canvi climàtic, que podrien tenir un impacte molt gran per a milers de milions de persones de la regió a mesura que vagin arribant a la superfície. L’Índic, una de les darreres grans zones inexplorades del planeta, està patint l’escalfament global com altres zones del món, però a les seves ribes, entre l’est d’Àfrica, la península Aràbica i el sud i el sud-est asiàtic, hi viuen uns 2.500 milions de persones, una part gens menyspreable de la població mundial.

La Missió Nekton té el suport de més de 40 organitzacions de tot el món i, durant tres anys, explorarà el fons de l’oceà fins que, el 2021, els resultats de la seva recerca tindrà un paper important en la cimera sobre l’estat de l’Índic que, segons està establert, tindrà lloc a finals de 2021. D’aquí poc, el vaixell Ocean Zephyr sarparà d’un port alemany per començar la primera etapa del seu viatge, en què observaran la vida subaquàtica, cartografiarà el fons marí i enviarà sondes fins a 2 quilòmetres sota el nivell del mar a les illes Seychelles, una zona inexplorada i que ara, per primer cop, es podrà conèixer en detall. L’arxipèlag, tot i la seva poca extensió territorial -455 quilòmetres quadrats-, té una zona econòmica exclusiva de gairebé 1.400 milions de quilimètres quadrats de mar, amb una activitat molt dependent de la pesca i del turisme però on, darrerament, es planteja la possibilitat d’extreure gas i petroli del fons marí.

Vaixell de guerra nord-americà a les illes Seychelles
Un vaixell de guerra nord-americà a les illes Seychelles | U.S. Navy

!--akiadsense-->

El canvi climàtic, a més, està afectant la població de les illes, que sumen poc menys de 100.000 habitants, amb la temperatura de l’aigua emblanquinant els seus esculls de corall i amb les activitats humanes modificant ràpidament els ecosistemes. A les profunditats de les seves aigües, els científics esperen trobar-hi noves espècies, com ara coralls, esponges o fins i tot nous tipus de taurons agullats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa