Un nou estudi, publicat a la revista ‘Aquaculture Journal’, apunta al potencial de les granges de varec per ajudar a descontaminar les aigües costaneres del món. Aquesta capacitat, que fins ara havia estat ignorada, podria ser molt important, ja que la seva absorció de nutrients de l’aigua pot ajudar a retirar-ne un excés que pot ser perjudicial pels ecosistemes marins.
Una alga que ens pot ajudar de moltes maneres
El varec, també conegut com a ‘alga marró’ i com a ‘kelp’ en anglès, sovint ha estat estudiat més per les seves possibilitats com un dels aliments del futur, en un context on la seguretat alimentària mundial és un problema creixent; i també per la seva capacitat d’absorbir carboni i retirar-lo. Pel que sembla, però, aquest membre de la família de les grans algues també pot ser una gran ajuda per al medi ambient des d’un altre punt de vista, ja que la seva capacitat d’eliminar l’excés de nitrogen és més elevada que no pas la de carboni.

Un problema greu per a les aigües costaneres
La contaminació per nitrogen a les costes és causada per les aigües residuals i també per les deixalles de la indústria de la pesca. Com que és un nutrient molt important per a algunes espècies, pot causar problemes greus com ara grans floracions d’algues tòxiques, un augment de l’activitat bacteriana a l’aigua i un descens de l’oxigen en l’aigua. En aquest context una alga com el varec, que l’absorbeix contínuament i sembla que mai no en tingui prou, pot ser una ajuda importantíssima.

Un possible tercer ús per al varec
És per això que els autors d’aquest estudi van analitzar els nivells de carboni i nitrogen a dues granges de varec a l’estat nord-americà d’Alaska, on se’n cultiven diverses espècies. En aquella zona la del varec és una indústria emergent tant per la seva vessant de producte alimentari com de retirada de carboni, però el seu efecte en la qualitat de l’aigua no havia estat analitzat. Els resultats apunten que les diverses espècies d’aquestes algues tenen capacitats diferents pel que fa a la retirada de nutrients de l’aigua, però que la densitat de plantació de cadascuna també tenia un efecte important.
Això ha animat els investigadors a ampliar la seva mostra per obtenir resultats de més entitat. Si les dades que se n’obtenen confirmen el que s’ha pogut veure fins ara, hi podria haver una tercera indústria del varec, com a planta de descontaminació d’aigües marines el fruit de la qual, és clar, no es podrien comercialitzar com a aliments.