MonPlaneta
A més dels glòbuls blancs, hi ha cèl·lules que actuen per prevenir tumors
  • CA

A més de les del sistema immunològic hi ha unes altres cèl·lules que també combaten l’aparició de tumors. Així, a més dels glòbuls blancs, les cèl·lules epitelials, que cobreixen la majoria de superfícies del cos, poden reconèixer i expulsar cèl·lules precanceroses, en un sistema que podria ser la base de futurs tractaments de prevenció del càncer.

Justament, en un article a ‘Nature Immunology’, un equip de la Universitat de Waseda (Japó) ha revelat com funciona el sistema que permet que les cèl·lules epitelials identifiquin les seves companyes precanceroses i iniciïn el procés que les destrueix. Experimentant amb teixits de gos, van identificar una proteïna com la responsable d’activar aquest comportament, anomenat competició cel·lular.

Cèl·lules canceroses al colon | NIH
Cèl·lules canceroses al colon | NIH

Aquesta proteïna activa uns processos cel·lulars que acaben resultant en la generació d’una força mecànica que literalment empeny les cèl·lules precanceroses cap a l’exterior de l’epiteli fins que, finalment, les expulsen i les eliminen del cos. Aquest sistema, a més, actua de manera completaament independent a la resposta immunològica, en aquests cas dels limfòcits T, que també tenen un paper important en la prevenció de l’aparició de tumors.

Aquests resultats són certament prometedors, i s’espera que els descobriments fets per aquests investigadors es puguin arribar a aplicar en tractaments mèdics contra el càncer. De fet, la presència de la proteïna recombinant que han fet servir en aquest estudi incrementa l’eliminació de cèl·lules precanceroses, evitant la formació de tumors o de lesions precanceroses. Així, per sí mateixa, podria consistir una candidata ferma a estudis futurs en la prevenció del càncer.

La investigació mèdica, malgrat els esforços que s’estan dedicant a la Covid-19, continua donant resultats esperançadors contra algunes de les malalties més devastadores del nostre temps. El càncer, és clar, és una de les més preocupants, especialment a mesura que augmenta l’esperança de vida de les persones, i els tractaments preventius podrien ser la clau per al futur.

Més notícies
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Descobert per què algunes cèl·lules tumorals romanen latents durant anys
La identificació d'aquest mecanisme de la metàstasi pot tenir implicacions molt importants
Dos limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Un tractament d’ARN missatger dóna resultats prometedors contra el càncer
Millora la resposta de la immunoteràpia, fent que el propi cos combati la malaltia
Una piga | Domini Públic
Descobreixen per què algunes pigues es converteixen en melanomes
Això podria permetre detectar abans possibles càncers de pell i millorar-ne el tractament

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa