MonPlaneta
Un tractament d’ARN missatger dóna resultats prometedors contra el càncer
  • CA

La tecnologia d’ARN missatger continua prometent grans avenços en el camp de la medicina. Si fa pocs dies un equip de científics va presentar els resultats d’una possible vacuna contra el VIH, ara un nou estudi apunta que podria ajudar a potenciar els efectes de la immunoteràpia contra el càncer, ajudant al propi cos a prevenir, controlar o fins i tot eliminar la malaltia.

Els responsables d’aquest treball, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Cancer Immunology Research’, són investigadors de la Clínica Mayo (Estats Units). Els assaigs duts a terme apunten que fer servir teràpia amb ARN missatger millora l’efectivitat de la immunoteràpia en pacients que no responien al tractament.

Aquesta tecnologia, com és prou sabut, s’ha fet coneguda arreu del món per ser la base de les vacunes de Pfizer i Moderna contra la Covid-19. Essencialment, fa que les cèl·lules del cos produeixin una proteïna que activa la resposta immunològica del cos i permet que les defenses la recordin perquè, en cas d’infecció, es tornin a activar per destruir-la.

Limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH
Limfòcits T atacant una cèl·lula tumoral | NIH

En el cas de la immunoteràpia contra el càncer, el principal problema és en pacients que reben inhibidors de punts de control immunitari per impedir que la resposta sigui massa forta i destrueixi cèl·lules sanes. En aquests casos, la resposta al tractament acostuma a ser baixa. Fent servir l’ARN missatger, però, es poden produir proteïnes que milloren l’activitat antitumoral. Una tècnica que, a més, es podria fer servir en molts més camps de la medicina.

En aquest estudi, els investigadors van produir un anticòs monoclonal al laboratori, una proteïna que pot detectar els nivells de proteïnes als teixits tumorals. Així es volia saber si alguns pacients tenien prou nivells de proteïnes a les seves cèl·lules immunològiques com perquè poguessin servir de biomarcador en la teràpia. Així, s’aconseguiria una eina per detectar futurs problemes i alhora tenir una manera de posar-hi remei.

Després van fer servir una nova tecnologia que permet fer canvis a les defenses del cos mitjançant l’ARN missatger i van provar si els limfòcits T “millorats” podien matar les cèl·lules tumorals. Aquests glòbuls blancs són molt importants a l’hora d’impedir que els càncers es propaguin.

Els resultats han estat bons, i això podria ajudar a detectar els pacients que no respondran bé a la immunoteràpia i començar a treballar per fer servir l’ARN missatger per millorar la resposta dels limfòcits T en aquests casos.

Més notícies
Investigadors en un laboratori de Moderna
Una vacuna d’ARN missatger contra el VIH dóna bons resultats en primats
En macacs, aconsegueix reduir el risc d'infecció en gairebé un 80%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa