La Zona Desmilitaritzada que separa Corea del Nord i Corea del Sud s’ha convertit en un gran refugi de fauna. Fa pocs dies, Google va publicar imatges d’aquesta frontera protegida amb tanques, camps de mines i milers de soldats, on pràcticament cap humà no pot entrar. Una zona de 250 quilòmetres de llargada per 4 quilòmetres d’ample que es considera una de les fronteres més perilloses i fortament armades del món.
Un vestigi de la Guerra Freda esdevingut un santuari
Irònicament, aquest vestigi de la Guerra Freda ha convertit la regió en un santuari de flora i fauna que pràcticament no havíem pogut veure fins ara. Les imatges fetes públiques formen part d’un projecte conjunt de Google i diverses institucions de Corea per celebrar el 70è aniversari de la fi de la guerra, el 1953, que va originar la zona desmilitaritzada. Oficialment, però, cal recordar que la guerra encara no ha acabat, ja que no es va arribar a signar mai un tractat de pau.

Gràcies a Google, aquest projecte permet fer passejades virtuals per la zona desmilitaritzada, on no només hi ha animals i plantes de tot tipus sinó també edificis de gran valor històric i cultural, d’altres arrasats per la guerra i també estructures de defensa com ara búnquers.
Un refugi per a dotzenes d’espècies amenaçades
Segons el recompte, hi ha més de 6.100 espècies vivint en aquesta franja de terra tan especial. De fet, de les 267 espècies en perill que hi ha a la península de Corea, un 38% tenen a la zona desmilitaritzada un dels seus hàbitats. Setanta anys amb una presència humana mínima han permès que la natura es recuperés i que hi hagi un ecosistema molt diferent del que es pot trobar a la majoria dels dos països. De cabres monteses a cèrvols, llúdrigues i fins i tot àguiles daurades, una espècie en perill, tots ells estan protegits de la contaminació, la destrucció dels boscos, els efectes del canvi climàtic i la caça per grans quantitats d’armament a banda i banda.

La protecció activa, un gran repte polític
Davant d’això, i des de fa anys, hi ha activistes i organitzacions ambientalistes de les Corees i d’arreu del món que demanen que es prenguin mesures addicionals de conservació a la zona desmilitaritzada. Una demanda, però, difícil de complir tenint en compte les relacions perpètuament tenses entre els governs de Seül i Pyongyang.