MonPlaneta
Els hipopòtams són les noves víctimes preferides dels traficants d’ivori
  • CA

L’enduriment de les restriccions al tràfic d’ullals d’elefant i la persecució de la caça furtiva han fet més difícil obtenir i trobar sortida a l’ivori que se n’obté. És per això que, segons explica l’ONG britànica ‘Born Free’ al seu darrer informe, els caçadors furtius han buscat una alternativa i l’han trobat en els hipopòtams, que s’han convertit en les seves noves víctimes preferides.

L’informe alerta que el tràfic de dents d’aquests animals ha augmentat molt i que aixo pot tenir un efecte molt important en una espècie que, a dia d’avui, ja es considera vulnerable a l’extinció segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. De fet, afirma l’informe, que s’ha fixat en el mercat d’ivori del Regne Unit, d’ençà de la prohibició gairebé total de l’ivori d’elefant, s’ha detectat “un augment” en el comerç d’ivori d’hipopòtam, “una prova molt preocupant” d’un problema que afecta uns animals “els números dels quals en estat salvatge estan amenaçats”.

Hipopòtams | Redacció
Hipopòtams | Redacció

Una tendència que està empitjorant

Aquesta tendència, afirmen els responsables de l’informe, fa més de trenta anys que s’observa, però a cada nova mesura per protegir els elefants es registra un augment en el tràfic d’ivori d’hipopòtam, que es fa servir per a objectes decoratius, com el d’elefant, però resulta més fàcil d’obtenir i és més barat. En aquest cas, a més, la Convenció sobre Tràfic Internacional d’Espècies en Perill (CITES) continua permetent comerciar amb parts d’hipopòtams, tot i que cal un permís d’exportació.

Les xifres indiquen que des de 1975 i fins 2017, es van moure uns 770.000 quilos de dents hipopòtam de manera legal. A més, però, hi ha el tràfic il·legal i, de fet, les dents d’hipopòtam són una de les parts de mamífer que es comissen més habitualment a la Unió Europea, segons un informe de la Comissió. Alhora, entre 1994 i 2016, la població d’hipopòtams comuns va caure un 30%, fins als entre 115.000 i 130.000 exemplars que hi ha a dia d’avui aproximadament.

Els hipopòtams van arribar a Colòmbia de la mà de Pablo Escobar | Ministeri de Medi Ambient de Colòmbia
Els hipopòtams van arribar a Colòmbia de la mà de Pablo Escobar i hi són una espècie invasora | Ministeri de Medi Ambient de Colòmbia

Una desena de països demanen prohibir totalment el comerç

És per això que, abans de la trobada de CITES que va tenir lloc el mes passat al Panamà, deu països de l’Àfrica Central i Occidental van demanar prohibir completament comerciar amb aquests animals, ja que la caça furtiva i la destrucció dels hàbitats està fent que els seves poblacions es redueixin ràpidament. Les normes de la Convenció, però, estableixen que aquest tipus de restriccions només es poden aplicar si la caiguda de la població ha estat superior al 50% en 10 anys.

Així doncs, sembla que hi ha ben poc a fer, excepte augmentar la vigilància per impedir el tràfic il·legal. Fins i tot així, però, la situació actual dels hipopòtams i la tendència que han seguit durant els darrers trenta anys fan pensar que, d’aquí poc, podrien trobar-se en la mateixa situació que els elefants, en perill o fins i tot en perill crític d’extinció a causa d’uns governs mundials que no han volgut protegir-los fins que la situació ja era molt greu.

Més notícies
La caça furtiva de tortugues ha disminuït notablement, reduint la població sobre uns animals la majoria d'espècies del qual estan amenaçades d'extinció
La caça furtiva de tortugues marines ha baixat moltíssim els últims 20 anys
Les xifres donen esperança a la supervivència d'aquests animals, que pateixen múltiples amenaces
Una femella d'elefant sense ullals | Flickr
La caça furtiva a Moçambic està fent desaparèixer els ullals dels elefants
La pressió per aconseguir ivori ha fet que els animals amb ullals més petits tinguessin més possibilitats de sobreviure
Un caçador furtiu és condemnat a 11 anys de presó per la mort d’un goril·la a Uganda
La seva víctima, Rafiki, era un dels goril·les de muntanya d'esquena platejada més coneguts del país. El caçador va declarar davant del jutge que el va matar en defensa pròpia
Els hipopòtams van arribar a Colòmbia de la mà de Pablo Escobar | Ministeri de Medi Ambient de Colòmbia
El llegat de Pablo Escobar: els hipopòtams, espècie invasora a Colòmbia
El govern del país els va incloure a la llista aquest divendres per definir com controlar-los

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa