Al Parc Nacional Gorongosa, a Moçambic, cada vegada hi ha menys femelles d’elefant que tinguin ullals. Segons explica un equip de científics a la revista ‘Science’, aquest canvi és una evolució forçada causada per la caça furtiva, que va eliminar una gran majoria d’aquests animals durant els 15 anys en què el país es va trobar immers en una guerra civil. Els experts se’n van anar adonant de bon principi, però les dades indiquen que entre 1972 i 2000 el número d’elefants femella sense ullals es va multiplicar per tres alhora que la xifra total d’aquests animals queia de 2.000 a uns 250.

Les dades aportades pels científics afirmen que la falta d’ullals, una condició que només afecta les femelles d’elefant, els donava cinc vegades més probabilitats de sobreviure, si més no durant els 28 anys de guerra civil, quan la caça furtiva era més intensa. Així doncs, el fenomen de la manca d’ullals era alguna cosa més que una coincidència. Tot i que passa de manera natural, encara que no hi hagi caça furtiva, és un fenomen relativament poc corrent i, als anys 70, només el 18,5% de les femelles d’elefant de Gorongosa no tenien ullals. Trenta anys més tard, eren el 51%. Així, el fet que les elefantes sense ullals tinguessin moltes menys probabilitats de ser assassinades els va donar un avantatge evolutiu molt gran, permetent-les reproduir-se més i durant més temps que les seves companyes amb ullals.

Elefants | Pxfuel
Elefants | Pxfuel

Això, però, no és necessàriament una bona notícia: després d’analitzar l’ADN de 18 elefantes, els investigadors van identificar una regió del cromosoma X on una petita variació produeix la manca d’ullals. En el cas dels mascles, però, és molt diferent: si un embrió d’elefant mascle té la mutació que fa que les elefantes no desenvolupin ullals, mor a l’úter de la mare, ja que per a ells és una mutació mortal.

Nou comentari