MonPlaneta
El llegat de Pablo Escobar: els hipopòtams, espècie invasora a Colòmbia

El Ministeri de Medi Ambient de Colòmbia va aprovar, aquest passat divendres, la inclusió dels hipopòtams a la llista d’espècies exòtiques invasores del país. Així, les autoritats podran començar a traçar un pla de mesures de prevenció i control de l’espècie, un dels llegats menys coneguts de Pablo Escobar (1949-1993), que durant els anys setanta i vuitanta va ser el traficant de cocaïna més important del món.

El govern colombià ja havia informat d’aquesta decisió el passat mes de febrer, però no va ser fins divendres que va modificar la llista d’espècies invasores, regulada per una resolució de 2008. Carlos Eduardo Correa, ministre de Medi Ambient i Desenvolupament Sostenible del país, va afirmar, a través d’un comunicat, que la mesura és “una passa important” per aconseguir disposar d’“un pla d’acció immediat” davant el problema que suposa la presència d’hipopòtams a Colòmbia, que han causat “impactes als nostres ecosistemes i espècies claus”.

El narcotraficant Pablo Escobar en una imatge de finals dels anys setanta | Wikimedia Commons

L’herència d'”el Patrón”

Els hipopòtams van arribar a Colòmbia l’any 1981. Pablo Escobar, l’imperi del qual es trobava en el seu punt àlgid, va importar tres femelles i un mascle d’un zoològic dels Estats Units perquè formessin part de la seva col·lecció privada de l’Hacienda Nápoles. Després de 1984, quan els Escobar van haver d’abandonar el país després d’haver fet assassinar el ministre de Justícia, Rodrigo Lara Bonilla, els animals es van escapar i es van reproduir pel seu compte. A dia d’avui, n’hi ha uns 70 exemplars.

L’entrada de l’Hacienda Nápoles, la primera llar dels hipopòtams | Wikimedia Commons

Uns animals molt perillosos

La mesura s’ha pres després d’un informe de l’Institut de Ciències Naturals de la Universitat Nacional de Colòmbia, la recomanació del Comitè Tècnic Nacional d’Espècies Introduïdes i el suggeriment d’acadèmics, experts i exministres de Medi Ambient. La nova legislació prohibeix la tinença, comercialització, transport, reproducció o propagació dels hipopòtams a Colòmbia que, com va explicar el mateix Ministeri de Medi Ambient, estan “associats a atacs a humans”, una situació especialment perillosa ja que, afirmen “una topada noctura d’una persona amb aquest animal sempre és fatal”.

A més dels hipopòtams, els nous membres de la llista d’espècies exòtiques invasores de Colòmbia són el cargol gegant africà, la granota toro o el peix escorpí, entre d’altres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa