MonPlaneta
Dotzenes de terratrèmols sacsegen el volcà actiu més gros del món
  • CA

Els serveis de protecció civil de l’illa gran de Hawaii, als Estats Units, van posar en alerta fa pocs dies després que dotzenes de terratrèmols sacsegessin el Mauna Loa, el volcà actiu més gros del món. Tant aquesta agència com el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) afirmen que el volcà es troba en un estat d'”agitació elevada”, per bé que en aquests moments no està en erupció i, segons el mateix USGS, “no hi ha senyals d’una erupció imminent“.

Un volcà que ocupa mitja illa

El volcà Mauna Loa ocupa la meitat de l’illa gran de Hawaii i, que se sàpiga, ha entrat en erupció 33 vegades. La darrera va ser l’any 1984 i, per tant, tot i que a escala humana puguin haver passat molts anys, des del punt de vista geològic és només un sospir i, per tant, el volcà és actiu i podria entrar en erupció si es donessin les circumstàncies. És per això que les autoritats han emès una alerta per tal que la població estigui atenta per si la situació canvia.

El cim del volcà Mauna Loa en una imatge d'arxiu | USGS
El cim del volcà Mauna Loa en una imatge d’arxiu | USGS

Una possible explicació a l’activitat volcànica

Pel que sembla, els experts consideren que els petits terratrèmols que es van registrar, que van arribar a 36, probablement van ser causats per una nova entrada de magma sota el volcà, a entre tres i vuit quilòmetres de profunditat. Aquesta “agitació elevada”, com la defineixen l’agència estatal nord-americana, va començar a mitjans del mes de setembre i, de fet, poc després el Parc Nacional dels Volcans de Hawaii va decidir tancar l’accés al cim del Mauna Loa fins a nou avís. La resta del parc, però, continua obert, i no es creu que hi hagi cap tipus de perill per als visitants.

Una de les xemeneies volcàniques del Mauna Loa, a Hawaii | Larry Johnson (CC BY 2.0)
Una de les xemeneies volcàniques del Mauna Loa, a Hawaii | Larry Johnson (CC BY 2.0)

El cert, però, és que els terratrèmols han anat augmentant durant els darrers mesos. Si el juny de 2022 n’hi havia entre 5 i 10 cada dia, al juliol es va passar de 10 a 20 diaris, una xifra que es va mantenir a l’agost fins que, al setembre, es van assolir nous rècords, amb pics de més de 100 terratrèmols cada dia entre els passats dies 23 i 29 de setembre.

Més notícies
'La Setena Plaga', oli de John Martin de 1823
Els desastres naturals a la Història: el volcà de Théra
Fa 2.500 anys, una erupció catastròfica va acabar recollida a la història i la cultura de milions de persones
Erupció del volcà Stromboli | Wikimedia Commons
El món no està preparat per a un cataclisme volcànic
Un esdeveniment així pot tenir conseqüències enormes en el clima i les cadenes de subministraments d'aliments i altres productes
El volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai va entrar en erupció entre finals de 2021 i principis de 2022, emetent quantitats enormes de vapor d'aigua a l'atmosfera
Una erupció volcànica pot haver contribuït a les altes temperatures de 2022
El Hunga Tonga-Hunga Ha’apai va emetre milions de tones de vapor d'aigua, que causa efecte hivernacle
El volcà Kavachi vist des d'un satèl·lit de la NASA | Earth Observatory / NASA
La NASA captura l’erupció espectacular d’un volcà submarí
El volcà Kavachi, a Oceania, és dels més actius del Pacífic Sud

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa