MonPlaneta
La NASA captura l’erupció espectacular d’un volcà submarí
  • CA

L’Observatori de la Terra de la NASA ha presentat les espectaculars imatges per satèl·lit d’un volcà submarí en erupció. Captades el dia 14 de maig pel satèl·lit Landsat 9, mostren clarament l’aigua descolorida que surt del fons del mar, en unes fotografies d’alta resolució. El volcà, anomenat Kavachi, és a les illes Salomó, a Oceania, i és un dels volcans submarins més actius del Pacífic Sud.

Un volcà actiu poblat per taurons

Aquesta formació es troba a uns 25 quilòmetres al sud de l’illa de Vangunu i, l’any 2015, una expedició científica va descobrir que la zona del cràter és la llar de dues espècies de taurons. Això, a més de d’indicar que aquests gran depredadors marins poden sobreviure en entorns extrems, on l’aigua és molt més calenta i àcida del que és normalment, també va fer que el Kavachi rebés el malnom de ‘Sharkano’.

Les dues espècies de tauró que hi viuen són el tauró martell comú i el tauró sedós, però no són els únics peixos que els investigadors van observar vivint a la zona del volcà, gràcies a una càmera submarina que van fer baixar fins a una profunditat d’aproximadament cinquanta metres per poder veure quins animals i plantes vivien en unes condicions tan extremes.

Una erupció pràcticament contínua

Segons l’agència espacial nord-americana, el volcà està en erupció de manera gairebé permanent, i tant el vapor d’aigua com la cendra es poden veure tot sovint des de la superfície. De fet, si l’illa més propera rep el nom del déu del mar dels pobles gatokae i vangunu, els nadius més propers, també té un malnom: Rejo te Kvachi que, en la llengua local, vol dir “El forn de Kavachi”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa