Una família australiana va quedar molt sorpresa en descobrir, mentre eren a la platja, que les onades els duien un cranc molt pelut, que gairebé semblava de peluix, i que duia una esponja per barret. Els científics que l’han analitzat i descrit en un article publicat a la revista ‘Zootaxa’ li han posat Lamarckdromia beagle, en honor al vaixell en què Charles Darwin va fer els seus viatges més famosos.
Un casc protector
Segons explica ‘The Guardian’, aquest nou cranc pertany a la família dels dròmids, anomenats “crancs esponja” en anglès perquè acostumen a fer servir tant esponges com ascidis per protegir-se, posant-se’ls de barret. Aquests animals continuen creixent i adaptant-se a l’esquena del cranc però sense enganxar-se, formant una mena de gorra que encaixa damunt seu i que els crancs fan servir per protegir-se i camuflar-se dels depredadors, de la mateixa manera que els bernats ermitans fan servir les closques.
A més, però, fer servir esponges té un avantatge, i és que serveixen com a part d’una estratègia dissuasòria. Com que alguns dels compostos del seu interior són tòxics, no hi ha gaires animals que es vulguin arriscar a enverinar-se menjant-se una esponja per poder arribar al cranc que hi ha a sota.

Una espècie mal identificada
Després del descobriment d’aquest exemplar i la seva descripció i identificació com a pertanyent a una nova espècie, els investigadors del Museu d’Austràlia Occidental van comparar-lo amb altres crancs semblants que ja tenien a la col·lecció, adonant-se que ja se n’havien vist abans però que no s’havien classificat correctament. De fet, l’exemplar més antic de Lamarckdromia beagle que hi ha al museu té gairebé cent anys, ja que data de desembre de 1925.
Pel que fa al pèl que cobreix tot l’anima, els científics no acaben de tenir clar quina funció té, perquè les esponges o els ascidis que duen els haurien de donar tot el camuflatge i la protecció que necessiten. A més, no resulta especialment útil a l’hora de mantenir els seus companys a lloc. A Austràlia, un dels indrets amb la fauna més peculiar del món, mai no paren de fer-se descobriments.