MonPlaneta
Troben un petit cranc de 100 milions d’anys conservat en ambre
  • CA

Els animals atrapats en ambre són una de les fonts d’informació més completes a què pot aspirar un paleontòleg, i durant els darrers anys també s’ha innovat molt en les tecnologies que permeten estudiar-los. D’aranyes fins a animals microscòpics, el que s’ha trobat fins ara conservat en ambre eren, com és de suposar, animals terrestres en la seva gran majoria. En un article a ‘Sciences Advances’, però, un equip de científics de la Universitat de Harvard, als Estats Units, presenten una troballa sorprenent: un cranc de fa 100 milions d’anys en perfecte estat de conservació, que és alhora l’animal aquàtic més antic conservt en ambre i el fòssil de cranc més complet que s’ha trobat mai.

No li falta absolutament res. L’animal, troat al nord de Myanmar, ha estat batejat Cretapsara athanata, per l’era geològica en què va viure (el Cretaci), Apsara, per un esperit dels núvols de les cultures del sud d’Àsia, i athanata d'”Athanatos”, “immortal” en grec clàssic. Els escànners a què ha estat sotmès mostren la preservació perfecta de l’animal, que media només 5 milímetres de llargada i que era, molt probableemnt, una cria. Totes les seves parts, com ara les antenes, les brànquies i fins i tot els pèls que cobrien una part del seu cos, es poden observar fàcilment. Sobre el fet que fos a terra ferma quan va quedar atrapat amb l’ambre, fa pensar que probablement eera un cranc que podia viure tant dins com fora de l’aigua. De fet, els crancs van fer el pas de l’aigua a la terra ferma durant l’era dels dinosaures, una teoria que aquesta troballa confirma.

El tros d'ambre amb el petit cranc atrapat al seu interior | Science Advances
El tros d’ambre amb el petit cranc atrapat al seu interior | Science Advances

Fins ara, els crancs no-marins més antics que s’havien trobat tenien uns 50 milions d’anys, la meitat que el que ha estat descobert ara. Tot i que queden moltíssimes coses per descobrir sobre aquest animal i com vivia, sembla que la quantitat de sorpreses que ens dóna l’ambre continua semblant difícil d’esgotar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa