MonPlaneta
Descobreixen una nova espècie de boa de només 30 centímetres de llargada
  • CA

Un equip de científics ha descobert una nova espècie de boa a l’Amazònia de l’Equador que només fa 30 centímetres de llargada. La troballa ha estat presentada en un article a l”European Journal of Taxonomy’ que descriu aquesta petita serp que, a més, té un mecanisme de defensa sorprenent.

Un descobriment casual

El descobriment el va fer Alex Bentley, coordinador de recerca de l’estació de treball de camp Sumak Kawsay, a prop dels Andes. Va ser allà on, per casualitat, va trobar una petita serp enrotllada. En va fer una fotografia i la va enviar a uns col·legues, que es van sorprendre perquè, en aquella regió, mai no s’hi havia trobat cap ‘serp nana’, com sovint són conegudes. L’espècie més propera que es coneixia, de fet, viu a l’altre costat dels Andes i no s’assembla gens a aquesta.

Les boes nanes són unes serps sorprenentment petites tenint en comptes de quina família són | Danilo Medina
Les boes nanes són unes serps sorprenentment petites tenint en comptes de quina família són | Danilo Medina

No obstant això, l’animal s’assemblava força a un altre exemplar trobat fa anys i que es trobava al Museu Equatorià de Ciències Naturals. Així, disposant de dos exemplars, es va poder certificar que es tractava d’una espècie nova i començar a descriure-la. Se l’ha batejat ‘Tropidophis cacuangoae’ en honor a l’activista feminista i indígena Dolores Cacuango.

Una parenta minúscula de les serps constrictores

Com la resta de ‘boes nanes’, és una parenta llunyana de les grans serps constrictores, molt més famoses. Així, per exemple, tenen cossos robustos i esquelets que tenen ossos vestigials dels malucs, restes dels seus avantpassats que tenien potes. A més, tampoc no tenen verí sinó que maten les seves preses esclafant-les. En comptes de fer-ho amb grans animals, però, aquestes boes nanes ho fan, normalment, amb petits llangardaixos.

Les boes nanes tenen la capacitat de plorar sang per fer creure als seus depredadors que és millor no menjar-se-les | Danilo Medina
Les boes nanes tenen la capacitat de plorar sang per fer creure als seus depredadors que és millor no menjar-se-les | Danilo Medina

Serps que ploren sang

Com que són petites, a més, són molt més susceptibles als depredadors, i és per això que han desenvolupat un mecanisme de defensa molt sorprenent: quan se senten amenaçades, s’enrosquen formant una bola i comencen a sagnar pels ulls perquè els possibles depredadors pensin que estan malaltes o fins i tot moribundes i no les ataquin.

El problema més gran de les boes nanes, però, no són els depredadors sinó els humans, que les estan posant en perill per la destrucció dels seus hàbitats. Així, tot i que la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura encara no n’ha posat cap espècie a la Llista Vermella, podrien aparèixer-hi ben aviat.

Més notícies
La granota tapir | Fields Museum
Descobreixen una nova espècie de granota amb nas de tapir
Tot i que els indígenes del Perú ja la coneixien, cap biòleg no l'havia pogut observar fins ara
El Lamarckdromia beagle, una nova espècie de cranc descoberta a Austràlia, és pelut i duu una esponja per barret | Museu d'Austràlia Occidental
Descobreixen una nova espècie de cranc pelut i amb una esponja per barret
Un exemplar de 'Lamarckdromia beagle' va ser trobat en una platja australiana
Taksinus bambus | JoCho Sippawat
Un ‘youtuber’ tailandès descobreix una espècie nova de taràntula
L'animal és excepcional perquè viu només a l'interior de les canyes de bambú
Dos exemplars de la granota verinosa fluorescent descoberta al Brasil | PLOS ONE
Troben una nova espècie de granota: petita, fluorescent… i amb el mateix verí que el peix fugu
Ha estat localitzada al Brasil i sembla que, a la zona, n'hi ha un parell de centenars

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa