MonPlaneta
Troben una nova espècie de granota: petita, fluorescent… i amb el mateix verí que el peix fugu
  • CA

La revista ‘PLOS ONE’ va publicar, aquest dimecres, el descobriment d’una nova espècie de granota de mida molt petita i de color taronja fluorescent… però realment fluorescent: exposades a llum ultravioleta, brillen. Amb menys de 2,5 centímetres de llargada, forma part de la família de les granotes daurades i va ser trobada per primera vegada a les muntanyes Mantiqueira, al Brasil, l’any 2016, però durant un temps s’havia pensat que pertanyia a una altra espècie que ja era coneguda, B. ephippium, però aquest darrer estudi mostra com hi ha diverses espècies de granotes daurades molt semblants entre elles.

Aquesta en concret, a més, és verinosa, i no només això: segrega un verí anomenat tetrodotoxina (TTX), conegut perquè és el mateix que conté el peix fugu i que pot causar la mort d’una persona amb entre 0,5 i 1 mil·ligram. Per sort, però, com passa amb aquesta espècie de peix globus, les granotes no suposen un perill gaire gran per a les persones sempre i quan, després de tocar-les, no es toquin la boca, els ulls o cap altra mucosa amb les mans i se les rentin ràpidament. Si se les mengessin o si el verí entrés en una ferida, però, el resultat podria ser totalment diferent.

Un exemplar de la nova espècie de granota daurada | PLOS ONE
Un exemplar de la nova espècie de granota daurada | PLOS ONE

A la zona on van ser descobertes aquestes petites granotes, es pensa que n’hi viuen un parell de centenars més. Els investigadors volen continuar fent recerca sobre elles per saber per què brillen, quant de temps viuen i controlar-ne la població i l’hàbitat per tal de conservar-les.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa