Un equip d’investigadors ha anunciat a la revista ‘Journal of Plant Research’ el descobriment d’una nova espècie d’orquídia que sembla feta de cristall. Segons expliquen ells mateixos, sembla que la planta estava amagada pràcticament davant dels seus nassos, ja que conviu amb poblacions d’una espècie comuna al Japó que n’és una parenta molt propera però que no té un aspecte tan delicat.
Una família molt diversa
La família de les orquídies és enormement diversa, i és per això que de tant en tant se’n descobreixen noves espècies que posen de relleu la importància tant d’estudiar-les com de protegir-les. En aquest cas, es tracta d’una planta del gènere Spiranthes, que es caracteritzen per tenir la inflorescència en espiral i de colors blancs, roses, liles o grocs.

N’hi ha unes 50 espècies diferents, normalment a climes temperats o tropicals, i al Japó fa segles que són conegudes, cosa que fa encara més sorprenent que se n’hagi trobat una a prop de l’illa de Hachijo, a la prefectura de Tòquio. És per això que ha rebut el nom de Spiranthes hachijoensis.
Una sorpresa inesperada
De fet, fins ara es coneixien tres espècies del gènere que creixien al Japó: S. australis, S. sinensis and S. hongkongensis. Durant un cens que es va dur a terme fa més de 10 anys, però, es van descobrir flors que semblaven S. australis però amb tiges llises en comptes de peludes. A més, aquestes poblacions florien un mes abans que les S. australis, cosa que indicava que podrien no ser de la mateixa espècie.

Així va començar una cerca de 10 anys per trobar més orquídies sense pèl i analitzar-les des de tots els punts de vista possibles, per poder distingir les característiques distintives de cada espècie. En el cas de la S. hachijoensis, les seves flors són de colors entre lila-rosat i blanc i amb pètals d’entre 3 i 4 mil·límetres de llargada. Així, les flors són més petites i amb bases més amples i pètals centrals més rectes que les altres Spiranthes. Tot i això, van caldre anàlisis genètiques i físiques acuradíssimes per confirmar que és una espècie diferent.
Una troballa que reforça la importància de no parar mai d’explorar
A més de la població identificada a Tòquio, el cens i els estudis posteriors han permès confirmar que la S. hachijoensis no només és present a la prefectura de Tòquio sinó també a altres llocs de Kanto, Kyushu, Shikoku i Chubu, fent-la tan habitual que sembla increïble que no s’hagi descobert fins ara, especialment en el cas de les Spiranthes, que ja apareixen als poemes més antics del Japó, que daten del 759, i que la flora del país ha estat documentada i estudiada amplíssimament.
Un descobriment com aquest, doncs, una planta amagada a plena llum del dia, reforça la importància de l’exploració continuada, a qualsevol lloc, on es pot descobrir una diversitat de flora i fauna que, sorprenentment, encara desconeixíem.