MonPlaneta
Descobert un forat enorme amb un bosc a dins a la Xina
  • CA

Un equip de científics xinesos va anunciar fa uns dies el descobriment d’un forat d’enfonsament enorme que té un bosc al fons i que podria contenir espècies desconegudes fins ara.

Segons l’agència de notícies Xinhua, el forat té una profunditat de 192 metres i, quan un equip d’espeleòlegs hi va entrar fa unes setmanes, van descobrir que hi ha l’entrada a tres coves i també arbres antics que arriben a una alçada de 40m i que estiren les seves branques cap a la llum que ve de l’entrada del forat.

El forat trobat a la Xina vist des de l'exterior, mostrant el paisatge càrstic | Xinhua
El forat trobat a la Xina vist des de l’exterior, mostrant el paisatge càrstic | Xinhua

Unes formacions geològiques fascinants

Trobar un forat com aquest, que es troba a la regió autònoma de Guangxi Zhuang, al sud del país, no és sorprenent. Les zones australs de la Xina tenen grans zones de topografia càrstica, un tipus de paisatge on els grans forats i els coves espectaculars són habituals. Es formen a partir de la dissolució de la roca a causa de la pluja, que és lleugerament àcida i, quan s’enduu el diòxid de carboni del sòl, s’hi torna més. A mesura que llista per petites esquerdes, les va eixamplant fins que forma túnels i coves que, en algunes circumstàncies, es poden ensorrar, obrint grans forats com aquest.

En el cas de Guangxi, és una zona especialment coneguda per les seves formacions d’aquest tipus, amb grans pilars de roca, forats i pons naturals que l’han fet ser designada com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i que a casa nostra recorden el paisatge on vivia Son Goku, de ‘Bola de Drac’.

Un món ocult

El forat acabat de descobrir medeix uns 300×150 metres i, al fons, hi ha una gran quantitat de vegetació, mostrant que és un indret ple de vida. És per això, i per les seves característiques, que podria ser la llar d’espècies que no s’havien observat mai fins ara. A més d’això, aquests forats, i els paisatges càrstics en general, són molt rics en aqüífers subterranis que, de fet, són la primera font d’aigua d’uns 700 milions de persones arreu del món.

Més notícies
La cova del Tabac de Camarasa
Les pintures rupestres de la Cova del Tabac de Camarasa, restaurades per a la visita
El Departament de Cultura i l’Ajuntament de Camarasa presenten les actuacions de valorització de la cova, Patrimoni de la Humanitat per l’UNESCO des de 1998
Els aiguamolls de Peramea, a Baix Pallars | ACN
Recorren l’atorgament d’un permís d’investigació minera al Pallars
L'Ajuntament de Baix Pallars s'oposa a aquest projecte i vol conèixer quina és la valoració d'impacte ambiental
Excavació a les illes Haida Gwaii
Troben les restes de gossos domèstics més antigues d’Amèrica
Localitzen una dent de ca de més de 13.000 anys d'antiguitat, confirmant la seva presència al continent ja en aquella època
Llacs de termokarst al Canadà
L’escalfament global més enllà de les emissions humanes
La pujada de les temperatures que hem provocat està posant en marxa processos naturals que han alterat enormement el clima del planeta al llarg de la seva història

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa