MonPlaneta
Les pintures rupestres de la Cova del Tabac de Camarasa, restaurades per a la visita

Aquest dissabte 10 de novembre, a les 19 hores, el Departament de Cultura i l’Ajuntament de Camarasa presentaran al Casal Cultural de Camarasa les obres de restauració de les pintures rupestres de la Cova del Tabac, així com les intervencions per adequar l’espai per a la seva visita. Aquestes actuacions han consistit en la neteja dels grafits i de les pintades realitzades a la cova; la rehabilitació de les pintures rupestres; una documentació topogràfica 3D de tota la cova; la realització d’una campanya d’intervenció arqueològica d’excavació a la primera sala i, finalment, l’estudi del carst.

El 2016, les pintures van patir diversos actes vandàlics i durant el 2017 i 2018 el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Patrimoni Cultural, i l’Ajuntament de Camarasa van impulsar una sèrie d’accions englobades en el “Projecte Integral de valorització de la cova amb pintures rupestres incloses a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cova del Tabac”. Aquest projecte va ser redactat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia amb la implicació del mateix Ajuntament de Camarasa i del Centre d’Estudis del Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Les accions esmentades culminen ara amb el tancament de la Cova del Tabac per tal de regular-ne l’accés, protegir les pintures de nous actes vandàlics i garantir el valor patrimonial de la cova, i la instal·lació de dos panells informatius situats respectivament a la cova i a l’inici del camí que porta al pantà. Amb aquestes actuacions, les pintures ja es poden visitar a través de visites concertades, que gestiona l’Espai Orígens.

A partir d’aquesta mateixa tardor la visita a la cova es convertirà en una ruta turística. L’Espai Orígens facilitarà als visitants unes tauletes que es podran endur durant el recorregut i que els ajudaran a descobrir el passat de l’entorn de la presa de Camarasa i les pintures de la Cova del Tabac gràcies a la tecnologia de realitat augmentada. Les pintures rupestres de la Cova del Tabac van ser declarades Bé Cultural d’Interès Nacional i van ser inscrites a la llista de Patrimoni Mundial de la UNESCO l’any 1998 sota el nom d’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica. En total, s’hi conserven un conjunt de 12 motius entre figures identificables d’estil llevantí esquemàtic i altres restes de pigment ataronjat-vermellós.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Poca-solta a novembre 09, 2018 | 18:31
  Poca-solta novembre 09, 2018 | 18:31
  Em té intrigat el nom d'aquesta cova , "Cova del Tabac". ¿De què li ve, aquest nom? ¿Hi fumaven (encara que ho fumessin tabac) els homes prehistòrics que van pintar les parets de la cova?. A les pintures, ¿hi apareixen homes prehistòrics, fumant? ¿S'hi amagaven per a fumar els jovenets contemporanis nostres? ¿Hi amagaven tabac uns contrabandistes?...
 2. Icona del comentari de: Tuta a novembre 10, 2018 | 07:19
  Tuta novembre 10, 2018 | 07:19
  https://www.serradelmontsec.com/cova-del-tabac-montsec/#Origen%20Etimol%C3%B2gic%20de%20'Tabac' Aquí es dóna la possible etimologia del topònim. Jo em pregunto si no podria tenir relació amb el tàvec.
 3. Icona del comentari de: Poca-solta a novembre 10, 2018 | 18:39
  Poca-solta novembre 10, 2018 | 18:39
  Gràcies, Tuta

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa