MonPlaneta
Recorren l’atorgament d’un permís d’investigació minera al Pallars
  • CA

L’Associació Lo Pedrís de Baix Pallars (Pallars Sobirà) ha presentat aquest dimecres un recurs d’alçada a l’atorgament d’un permís per iniciar investigacions mineres entre els nuclis de Peramea i Bretui, segons informa l’ACN. L’entitat lamenta que s’han ignorat les al·legacions presentades a la sol·licitud del permís l’any 2019 i que no se’ls ha notificat l’informe favorable de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic. Entre els seus arguments, Lo Pedrís tem que la investigació pugui afectar l’aigua de boca de Sellui i Peramea i l’Ajuntament de Baix Pallars, que també s’oposa a la concessió a Cobalt Rock SL, demana tenir accés a la valoració d’impacte ambiental.

Al recurs de Lo Pedrís s’hi han adherit cinc entitats: l’Associació de Marques de Pastor, Lo Vent de Port, l’Associació Propietaris Salins de Gerri de la Sal, SOS Pirineu i SIGMADOT (Societat Internacional de Geologia i Mineria Ambiental per al Desenvolupament i l’Ordenament del Territori), que ja es va posicionar en contra d’aquestes prospeccions i va advertir que ”no és aconsellable” autoritzar explotacions mineres a la zona.

Els aiguamolls de Peramea, al Pallars Sobirà | ACN
Els aiguamolls de Peramea, al Pallars Sobirà | ACN

Des de Lo Pedrís ara inicien una campanya d’informació per fer conèixer a tots els veïns el projecte i el permís, que s’ha atorgat per 2 anys. Els preocupa l’afectació als aiguamolls de Peramea, les possibles filtracions a l’aigua de boca, l’afectació a la font d’aigua salada de Gerri de la Sal i la proximitat amb l’estany de Montcortès, entre altres. L’Ajuntament també va presentar un seguit d’al·legacions argumentades pel Geoparc Orígens, de què Baix Pallars forma part, i tampoc s’han tingut en compte.

Aquesta investigació minera es vol fer als aiguamolls, a tocar del poble de Peramea i en un punt de parada d’espècies migratòries d’ocells. Als veïns els preocupa l’impacte ambiental i, a més, molt a prop de la zona hi ha l’estany de Montcortès, alimentat per aigües freàtiques en un sistema càrstic d’una fondària màxima de 30 metres i una àrea de 0,14 quilòmetres. Aquest, juntament amb el llac de Banyoles i els estanys de Basturs, són els únics llacs càrstics de Catalunya.

A Peramea ja van existir mines de cobalt actives durant un petit període del segle XX, concretament la mina Solita. La mina va començar a funcionar cap al 1952 i va tancar les portes l’any 1959 per conflictes interns entre els propietaris, els explotadors i l’Administració.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa