MonPlaneta
Creen el primer mapa complet del cervell d’un animal complex

La ciència ha aconseguit crear el primer mapa complet del cervell d’un animal complex. En un article publicat a ‘Science’, un equip d’investigadors liderats per la Universitat de Cambridge (Anglaterra) ha presentat un diagrama complet de les connexions cerebrals d’una mosca de la fruita (Drosophila melanogaster), amb més de 3.000 neurones i 548.000 sinapsis, un cervell minúscul però tot un avenç per a la investigació.

Aquest avenç és molt important per comprendre com el cervell processa el flux d’informació sensorial i el converteix en accions. Ara que la ciència té un cervell de referència, es pot comparar amb com funciona la connectivitat en cervells que tenen Alzheimer, Parkinson o qualsevol altra malaltia degenerativa, segons els investigadors.

Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita

Un salt endavant en la investigació

Si bé fins ara només s’havien fet el diagrames cerebrals, o connectomes, d’algunes espècies de cucs i larves, la mosca de la fruita suposa un salt endavant perquè els científics ja n’havien seqüenciat el genoma i, a més, presenten comportaments complexos com ara l’aprenentatge, la navegació, el processament d’olors i fins i tot l’avaluació dels riscos i els beneficis de les seves accions.

Per aconseguir aquesta fita, els investigadors han passat un any i mig capturant imatges del cervell d’una larva de mosca amb un microscopi electrònic i, fent servir un programa informàtic, han identificat les neurones i les sinapsis i les han sotmès a un seguiment constant que ha durat mesos. Entre les revelacions més importants, hi ha que un 93% d’elles estaven aparellades amb una neurona de l’hemisferi cerebral oposat i que, de les que no ho estaven, la majoria eren als centres de l’aprenentatge i la memòria.

Les connexions entre les neurones d'una larva de mosca són les més complexes que s'han mapejat detalladament fins ara | Benjamin Pedigo
Les connexions entre les neurones d’una larva de mosca són les més complexes que s’han mapejat detalladament fins ara | Benjamin Pedigo

Ampliant el coneixement sobre el cervell

A més d’això, els científics han seguit les connexions de les neurones i, entre les 548.000, les han dividit en quatre tipus. Això els ha permès veure un nou tipus d’estructura i algunes dreceres a les xarxes cerebrals que, segons ells, augmenten la capacitat computacional del cervell i compensen el número limitat de neurones que tenen aquestes mosques. De fet, alguns dels ‘bucles recurrents’ dels seus cervells s’assemblen als que es fan servir en la recerca en intel·ligència artificial, mostrant com la recerca informàtica i l’evolució biològica poden arribar a convergir.

En qualsevol cas, si aquest mapa conté dades d’un sol animal, també és cert que els avenços tecnològics permetran el mateix fer el mateix amb més mosques i també amb altres espècies, fent servir l’aprenentatge automàtic per accelerar el procés. A més, en aquest cas el connectoma s’ha fet a partir d’una larva de Drosophila i, en el futur, es vol fer el mateix amb mosques adultes, que tenen un cervell més complex i amb més neurones.

Més notícies
La foto guanyadora del concurs mostra un dels processos més terrorífics de natura: una infecció per Cordyceps | Roberto García-Roa / BMC Ecology and Evolution
La foto d’un fong sortint d’una mosca ‘zombi’ guanya un premi internacional
Va ser feta a l'Amazònia peruana per Roberto García-Roa, de la Universitat de València
Aquest fong no només converteix els seus hostes en zombis i després els mata sinó que, a més, atreu els mascles perquè s'aparellin amb el seu cadàver | Universitat de Copenhague
Un fong infecciós indueix les mosques a la necrofília
Quan mata una femella, atreu els mascles perquè s'aparellin amb el seu cadàver putrefacte
Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita | Wikimedia Commons
La mosca del vinagre té fàrmacs i molècules que podrien servir per tractar el càncer colorectal
L'IRBLleida desenvolupa un model per investigar els processos cel·lulars involucrats en l'inici de la metàstasi
Drosophila suzukii | Agroscope (CC)
Eliminar les femelles de les mosques de la fruita, una promesa per eliminar una plaga devastadora
Un experiment basat en la modificació genètica ha tingut efectes encara millors dels que s'esperaven

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa