MonPlaneta
La foto d’un fong sortint d’una mosca ‘zombi’ guanya un premi internacional

A ‘Món Planeta’ som, des de fa uns anys, força aficionats a tot allò que envolta els Cordyceps, els fongs paràsits que converteixen les seves víctimes en ‘zombis’ i els controlen la ment fins que és l’hora de matar-los. Doncs bé: una imatge d’un d’aquests fongs sortint de l’interior d’una mosca ha estat la guanyadora del premi internacional de fotografia que organitza la revista ‘BMC Ecology and Evolution’.

Feta a l’Amazònia peruana, el seu autor és Roberto García-Roa, de la Universitat de València. Concretament, aquest fotògraf i biòleg evolutiu va aconseguir aquesta imatge espectacular a la Reserva Nacional Tambopata, un entorn protegit de l’Amazones, i mostra com un Ophiocordyceps surt de l’interior de la mosca que havia parasitat.

Ophiocordyceps sinensis (esquerra) que creix fora del cap d'una oruga morta  | VIQUIPÈDIA
Ophiocordyceps sinensis (esquerra) que creix fora del cap d’una oruga morta | VIQUIPÈDIA

El ‘control mental assassí’

El procés de colonització de les pobres víctimes és ben conegut per alguns lectors d’aquesa publicació. En primer lloc, les espores del fong cauen damunt de l’insecte. Aquestes espores s’infiltren a l’interior del cos de la víctima i comencen a infectar-lo fins que, finalment, prenen el control de la seva ment.

Un cop ho han fet, el fong pot fer moure l’insecte allà on vulgui, normalment a un lloc on les condicions de temperatura, llum i humitat són òptimes i, en el cas de les formigues, just a sobre d’on passin les seves companyes. Així, quan el fong acaba matant la víctima, continua alimentant-se’n fins que els ‘bolets’ broten de l’interior del seu cos i comencen a alliberar espores perquè el cicle torni a començar.

Una altra víctima dels Cordyceps  | Wikimedia Commons
Una altra víctima dels Cordyceps | Wikimedia Commons

Un procés que no hem acabat de comprendre

Tot i aquest coneixement de com actuen aquests fongs paràsits, però, els aspectes moleculars d’aquest control mental encara no s’han acaba de comprendre del tot. Quan es pugui fer, de fet, és possible que alguns dels compostos bioactius que contenen puguin tenir aplicacions tant en la medicina com, fins i tot, en el control de plagues.

Més notícies
Una vespa parasitoide a punt d'atacar una aranya

Algunes vespes parasitoides converteixen les aranyes en zombis i n’alteren les teranyines

Gràcies a una hormona que injecten a la les seves víctimes, aquestes canvien els seus patrons de teixit per d'altres que resulten més adients per als paràsits en comptes de per a elles
:  - Mobile
Ceresa taurina

La mort com a camuflatge: Membracidae

"Els insectes, originalment, van tenir un parell d'ales per segment, és a dir, tres parells d'ales. Però fa 200 milions d'anys un gen va inhibir el desenvolupament del primer parell."
:  - Mobile
La brama del cèrvol

Els cèrvols ‘zombis’ amb una malaltia molt contagiosa tenen els Estats Units en alerta

Ja són presents a 24 estats. Les autoritats de Nevada treballen per mantenir-los fora dels seus límits amb estacions mòbils de control
:  - Mobile
Dolichogenidea xenomorph

Descoberta una vespa que es comporta com els Aliens

L'espècie, descoberta per una estudiant, ha estat batejada com a Xenomorph pel seu cicle parasític de vida, molt semblant al de les terrorífiques criatures del cinema
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa