MonPlaneta
Eliminar les femelles de les mosques de la fruita, una promesa per eliminar una plaga devastadora

Les mosques de la fruita de l’espècie Drosophila suzukii són una plaga que destrueix parts importants de les collites de fruites de pell tova com ara les cireres, les mores, els préssecs, els albercocs o el raïm. Originària del sud-est asiàtic, aquesta mosca, a diferència de la seva parenta Drosophila melanogaster –la mosca del vinagre– no s’alimenta de fruita que ha començat a podrir-se sinó de la que està madurant, i la seva propagació pel món l’està convertint en un problema seriós per a l’agricultura a Europa i Amèrica del Nord i del Sud. Un experiment recent, però, els resultats del qual han estat publicats a la revista ‘Pest Management Science’, ofereix una promesa per eliminar-lo per sempre: introduir mosques modificades genèticament per tal que només puguin tenir descendència masculina i, per tant, reduir dràsticament les poblacions en molt poc temps.

Drosophila suzukii | Agroscope (CC)
Drosophila suzukii | Agroscope (CC)

Els investigadors de la Universitat Estatal de Carolina del Nord que han desenvolupat aquesta tècnica, consistent a introduir un gen letal per a les femelles que només es pot desactivar administrant un antibiòtic molt comú, la tetraciclina. Si les larves no el prenen, les femelles desapareixen mentre els mascles arriben a la maduresa i transmeten el gen modificat a la generació seguent. A l’estudi, una de les línies de mosques criades sense tetraciclina va produir un 100% de mascles mentre l’altra en va produir un 98%, més del que esperaven els científics quan van posar a prova el seu mètode. D’altra banda, l’experiment també va provar què passava si s’introduien mascles modificats en poblacions normals. A la primera prova, al cap de 10 generacions ja no hi havia cap mosca femella, de manera que van fer una prova més gran, introduint 1.000 mascles modificats dues vegades a la setmana en caixes on hi havia entre 150 i 200 parelles de mosques normals. Al cap de vuit setmanes ja no hi havia cap ou, mentre les caixes de control en produïen uns 100 cada dia.

L’estudi també indica que els mascles modificats genèticament competeixen en igualtat de condicions per l’atenció de les femelles fèrtils i que, a més, el gen es transmet eficaçment. Properament es faran assaigs en poblacions encara més grans de mosques amb la idea de, en el futur, aplicar aquesta tècnica en camps de conreu per eliminar-ne aquesta plaga.

Nou comentari

Comparteix