MonPlaneta
La Covid s’ha estès de manera alarmant entre els cérvols
  • CA

El SARS-CoV-2, el virus que causa la Covid-19, s’ha estès de manera rapidíssima entre els cérvols salvatges dels Estats Units. Segons els darrers estudis, la malaltia és present entre els animals de diversos estats que es contagien entre ells. Això podria ser un perill perquè, al seu interior, el virus podria mutar i originar noves variants que afectin les persones.

Partint de mostres obtingudes de cérvols de l’estat nord-americà d’Ohio, els científics han arribat a la conclusió que els humans han contagiat la Covid a aquests animals com a mínim sis vegades. En un estudi publicat a la revista ‘Nature’, s’afirma que aproximadament un terç dels cérvols analitzats estaven infectats o ho havien estat feia poc.

Cèrvol de cua blanca | WIkimedia Commons
Cèrvol de cua blanca | WIkimedia Commons

Les dades són especialment preocupants perquè, només als EUA, hi ha uns 30 milions de cérvols en estat salvatge, i podria ser qüestió de temps que la malaltia tornés a passar d’ells als humans, i qui sap si amb una forma desconeguda fins ara. Encara que no fos així, a més, també podrien ser reservoris de variants que han desaparegut entre els humans i que, en qualsevol moment, podrien tornar.

Tot i que això puguin semblar només sospites i especulacions, el risc és ben real. Només cal recordar, per exemple, què va passar el 2020 a les granges de visons dels Països Baixos, on animals infectats amb la versió humana del virus de la Covid-19 van tornar a passar-la a persones, amb noves mutacions desconegudes fins aleshores.

Cèrvol de cua blanca | WIkimedia Commons
Cèrvol de cua blanca | WIkimedia Commons

Aquest cas és només un altre exemple d’una cosa que cal tenir sempre molt present: el nostre benestar està íntimament lligat amb el dels ecosistemes que ens envolten i els éssers vius que en formen part. Així doncs, no és només que el nostre comportament descuidat pugui provocar catàstrofes ecològiques sinó que les nostres accions poden tornar-nos i causar-nos problemes molt grans. Amb la mateixa gènesi de la Covid com a exemple, temptar la sort no sembla gaire bona idea.

Més notícies
Cèrvol de cua blanca | WIkimedia Commons
El coronavirus podria estar-se escampant entre els cèrvols salvatges
Un estudi sense revisar indica que la temporada de caça als Estats Units va introduir-lo als boscos de dos estats
Pando, l'organisme més gran del món | Wikimedia Commons
Els cèrvols estan devorant l’organisme més gran del món
Format per desenes de milers de tiges, aquest arbre pot tenir fins a 14.000 anys d'edat
La brama del cèrvol
Els cèrvols ‘zombis’ amb una malaltia molt contagiosa tenen els Estats Units en alerta
Ja són presents a 24 estats. Les autoritats de Nevada treballen per mantenir-los fora dels seus límits amb estacions mòbils de control

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa