MonPlaneta
Els cèrvols ‘zombis’ amb una malaltia molt contagiosa tenen els Estats Units en alerta

Els cèrvols “zombi”, afectats per una malaltia neurodegenerativa que els convergeix en animals ensopegadissos i bavejants, ja són presents a vint-i-quatre estats dels Estats Units, causant l’alarma a altrs estats com el de Nevada on, de moment, s’ha aconseguit contenir l’infecció durant la temporada de caça i les autoritats esperen poder continuar fent-ho.

Actualment, el Departament de Vida Salvatge de Nevada demana als caçadors que visitin les estacions de control mòbil que hi ha als límits de l’estat per tal que les preses abatudes que puguin estar afectades per la malaltia, que ataca el cervell i la medul·la espinal de cèrvols, wapitis i ants, puguin ser analitzades, un procés que només dura cinc minuts i que no afecta la qualitat de la carn que se n’obtingui. Pel que fa als exemplars caçats fora de Nevada, el governador Steve Sisolak va aprovar, el maig passat, la prohibició d’entrar-ne a l’estat.

Els símptomes de la malaltia acaben convertint els exemplars afectats en criatures que tenen dificultats per caminar, bavegen contínuament i tenen un pes molt baix. A més, segons el Centre de Control de Malalties dels Estats Units, els animals poden deixar de tenir por als humans i tornar-se més agressius. Es creu que la infecció es transmet per contacte directe amb els fluids corporals dels cèrvols malalts o bevent aigua contaminada, és mortal de necessitat i actualment afecta principalment els estats de Wyoming, Colorado i Kansas, tot i que també s’han detectat exemplars malalts a 21 estats més.

Tot i que el risc de transmissió als humans és baix, les autoritats sanitàries han advertit els caçadors que la barrera entre espècies podria no ser suficient per impedir que les persones pateixin la malaltia. A més, com que el període d’incubació en cèrvols pot ser de més d’un any, es recomana als caçadors que analitzin els animals que cacin per evitar ingerir carn contaminada. A més, també demanen prendre mesures de seguretat a l’hora de manipular el cervell i la medul·la de les preses abatudes i passar el mínim de temps possible fent-ho.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa