Aquest passat divendres, la Comissió Europea (CE) va prendre la decisió d’aixecar totes les restriccions a la importació de menjar, incloent el peix, provinent de les zones properes a la central nuclear de Fukushima, al Japó. Segons va informar la mateixa CE en un comunicat, aquest canvi es deu als resultats positius de les proves fetes a aquests productes tant per les autoritats japoneses com per les europees, però arriba just enmig de la polèmica pels plans del govern nipó d’abocar al mar més d’un milió de tones d’aigua radiactiva tractada.
Una decisió “en base a la ciència”
La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va declarar que la decisió ha estat presa “en base a la ciència, en base a les proves i en base a l’avaluació de l’Agència Internacional de l’Energia Atòmica”. Aquesta mateixa agència, precisament, és la que fa poc va aprovar el pla japonès per llençar l’aigua, emprada per refredar els reactors de la central, al mar, en una operació que hauria de començar en algun moment d’aquest estiu malgrat les protestes de diversos països.

Els veïns del Japó imposen les restriccions que ara Europa aixeca
D’ençà que el terratrèmol i el tsunami de 2011 van causar el pitjor accident nuclear de la història d’ençà del de Txernòbil, la Unió Europea havia imposat restriccions a la importació d’aliments de 10 prefectures del Japó i també havia estat requerint tests de radiació abans de l’exportació. Durant els 12 anys que han passat les autoritats europees han anat revisant les mesures i fent-les més laxes a mesura que el risc es reduïa.
Això és, precisament, el contrari del que han anunciat que faran els països veïns del Japó si les autoritats nipones continuen amb el pla d’abocar l’aigua emprada per refrigerar els reactors de Fukushima, ni que sigui tractant-la. Hong Kong, per exemple, que és un dels principals importadors de peix japonès, ha anunciat que prohibirà el peix de 10 prefectures del país si el govern continua amb el seu pla. La Xina ja havia fet un anunci semblant, afegint que endurirà les inspeccions per buscar substàncies radiactives i assegurar que el menjar japonès és segur per als xinesos.