MonPlaneta
Fan servir serps per seguir els nivells de radiació de Fukushima
  • CA

L’accident de la central nuclear de Fukushima, al Japó, un dels més greus de la història, va contaminar els voltants, i les serps que hi viuen són un bon indicador dels nivell de radiació que hi ha. Així ho explica un article publicat a la revista ‘Ichthyology & Herpetology’, que assenyala una espècie concreta de colobra autòctona com un bioindicador efectiu, ja que es desplacen molt poc i poden acumular nivells alts de radionúclids, indicant la salut de l’ecosistema on viuen.

Un ós rentador fotografiat a prop de la central nuclear de Fukushima | Universitat de Geòrgia
Un ós rentador fotografiat a prop de la central nuclear de Fukushima | Universitat de Geòrgia

Les colobres estudiades es mouen una mitjana de 65 metres cada dia, i els resultats indiquen que el seu comportament té un impacte important en l’exposició a la radiació i en la seva acumulació. Així, sabent l’ús que fa cada animals dels paisages contaminats, es poden entendre millor els impactes ambientals dels grans accidents nuclears. En el cas de les serps, són un bon indicador perquè es mouen molt poc i passen gran part del temps arran de terra. A més, són depredadores i tenen una vida relativament llarga.

Una serp com les que s’han fet servir per a l’estudi | Wikimedia Commons

Els resultats reforcen un estudi anterior, de 2020, que indicava que els nivells de cesi a les serps tenia una correlació alta amb la radiació del terra on van ser capturades. Per fer aquest nou estudi, l’equip va seguir nou colobres amb una combinació de transmissors GPS i seguiment manual de molt alta freqüència. Així, podien localitzar els animals fins i tot si eren sota terra o als arbres. Treballant en un terreny ple de turons, amb pobles i granges abandonades, les serps es van trobar a arbres, prats i al costat de torrrents. Segons sembla, els animals evitaven l’interior dels boscos de coníferes però en canvi es trobaven sovint a boscos de fulla caduca, al límit dels boscos i a l’interior d’edificis abandonats. Més de la meitat de les colobres passaven temps en pallers i cabanes abandonades, que les protegien de la radiació del voltant. Durant, l’hivern, és clar, la probabilitat d’exposició augmenta perquè busquen refugi sota terra.

Un senglar fotografiat a prop de la central de Fukushima | Universitat de Geòrgia
Un senglar fotografiat a prop de la central de Fukushima | Universitat de Geòrgia

Caldrà continuar investigant per aclarir la relació entre l’ús dels hàbitats que fan espècies com les serps i la seva exposició a la contaminació, així com els riscs que poden suposar per a la seva salut, per tal d’entendre millor l’efecte de l’accident nuclear en la fauna local.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa