MonPlaneta
Creen un teixit basat en microbis més resistent que l’acer i el Kevlar
  • CA

Una nova fibra, feta per bacteris modificats genèticament, és més resistent que l’acer i més tenaç que el Kevlar. De fet, fins i tot supera les teranyines d’algunes aranyes, considerades un dels materials més resistents de la Terra. Aquest nou teixit, i la investigació d’on ha sortit, ha estat presentat en un article a la revista ‘ACN Nano’.

El 2018, el mateix equip ja havia creat bacteris que creaven una seda d’aranya recombinant que tenia propietats semblants, però en aquest nou projecte es van proposar superar-les. Així, van modificar la seqüència d’aminoàcids que la forma per introduïr-hi propietats noves alhora que mantenien les de sempre. Un dels reptes era crear uns components, anomenat nanocristalls beta, que la fan ser resistent. Per aconseguir-ho, van redissenyar la seqüència de la seda introduïnt-hi fragments amb proteïnes amiloides, que tenen tendència a formar aquests cristalls. A més, aquest canvi feia les seqüències menys repetitives i facilitava la seva creació per part dels bacteris.

La nova fibra creada per bacteris | Universitat Washington a St. Louis
La nova fibra creada per bacteris | Universitat Washington a St. Louis

La fibra resultant té una resistència d’un gigapascal, més que l’acer comú, i la seva tenacitat és superior a la del Kevlar, la de totes les teles recombinants artificials i la d’algunes de naturals. El secret, com han comprovat, ha estat afegir-hi les cadenes de proteïnes amiloides. Això podria ser l’inici d’una llarga història, ja que en aquest camp de desenvolupament de fibres “naturals” hi ha molt camp per córrer i es poden aconseguir propietats encara millors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa