MonPlaneta
L’Amazones bat el seu rècord de desforestació en la primera meitat de 2022
  • CA

La selva amazònica del Brasil ha superat el seu rècord anterior de desforestació durant la primera meitat de 2022, segons informa l’Institut de Recerca Espacial (INPE) del mateix país en un comunicat. Segons les dades de la mateixa organització, entre el primer de gener i el 24 de juny d’enguany, s’han perdut 3.750 quilòmetres quadrats de bosc, la xifra més alta d’ençà que, l’any 2016, l’INPE va començar a fer-ne el seguiment.

Durant els sis primers mesos de l’any, les xifres han anat batent rècord rere rècord, incloent, també, un total de 2.562 incendis forestals a la part brasilera de l’Amazones només durant el juny. La xifra, a més, va arribar just després dels 2.287 incendis declarats el mes de maig, la xifra més alta des del 2004.

Zona deforestada a l'Amazones | André Dib
Zona deforestada a l’Amazones | André Dib

Jair Bolsonaro continua facilitant la destrucció de la selva

La destrucció de la selva amazònica al Brasil ha anat en augment d’ençà de l’arribada a la presidència del país de Jair Bolsonaro, el 2019. L’encara president va retirar part de la protecció que tenia, amb l’argument que suposava un impediment pel desenvolupament econòmic de la regió i, per tant, per treure de la pobresa els seus habitants.

Així, alhora que aprovava lleis per protegir l’Amazònia, també ha anat reduint el finançament de les institucions del govern que s’encarreguen de seguir i conservar aquests ecosistemes tan importants, i ha fet pressió perquè les terres que encara posseeixen els indígenes puguin ser utilitzades per a l’agricultura comercial, la indústria de la fusta i també per obrir noves explotacions mineres.

Dones indígenes de l'Amazones
Dones indígenes de l’Amazones

Un problema sense cap solució propera

El govern de Bolsonaro, de fet, ha anat tan lluny que l’octubre de 2021 un grup d’advocats especialitzats en protecció del medi ambient van demanar al Tribunal Penal Internacional que l’investigués pel que consideren que són crims contra la humanitat. Tot i això, el president brasiler continua afirmant que està prenent mesures que beneficien l’Amazones i fins i tot, després d’unes crítiques de l’actor Leonardo DiCaprio, va declarar que faria bé de “mantenir la boca tancada”.

Així doncs, sembla que la desforestació de l’Amazones continua sense aturador, superant-se cada vegada malgrat les protestes tant dels nadius que hi viuen com de la comunitat científica internacional.

Més notícies
El mapeig per làser ha revelat l'existència d'una gran civilització sota la selva amazònica | DAI
Descobreixen les restes d’una civilització antiga a l’Amazones
Amagades a la part boliviana de la selva, podrien revolucionar el que sabem de la zona abans de la conquesta castellana
La base d'imatges més gran que existeix sobre l'Amazones inclou, per exemple, aquesta espectacular fotografia d'un puma | WCS
120.000 fotografies: la base de dades més gran de l’Amazones
Amb l'aportació de 57.000 imatges de la Societat per a la Conservació de la Vida Salvatge, s'han identificat 289 espècies animals
Una família de tsimanes | Universitat de Califòrnia - Santa Barbara
Uns indígenes de l’Amazones tenen una proporció baixíssima de demències
Aproximadament un 1% dels tsimane i els moseten ancians en tenen molts menys que la mitjana mundial
La selva amazònica al Perú | MARTIN ST-AMANT (CC)
Troben alts nivells de plom a la sang en població indígena de l’Amazònia del Perú
L'estudi troba una concentració més alta de plom en les comunitats amb més extracció de petroli

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa