MonPlaneta
120.000 fotografies: la base de dades més gran de l’Amazones
  • CA

La revista científica ‘Ecology’ va publicar fa ben poc un estudi elaborat amb la que és la base de dades de fotografies més gran que existeix al món sobre l’Amazones. Amb un total de més de 120.000 imatges obtingudes a vuit països diferents, el treball ha estat possible gràcies a les aportacions fotogràfiques més diverses i a un equip internacional amb investigadors de 120 institucions de recerca diferents.

D’entre tots els contribuents a aquesta col·lecció espectacular d’imatges, els científics de la Societat per a la Conservació de la Vida Salvatge (WCS per les seves sigles en anglès) han estat els més destacats, enviant més de 57.000 fotografies de càmeres trampa que han estat emprades en l’estudi. En total, a les imatges, obtingudes a 143 indrets entre els anys 2001 i 2020, s’han pogut identificar 289 espècies animals.

Una biodiversitat increïble

Les fotografies, fetes a Bolívia, el Brasil, Colòmbia, l’Equador, el Perú… tenen protagonistes tan diferents i espectaculars com uns cadells de jaguar juganers, un gran ós formiguer cobert de fang, tapirs, pacarís, arpies, tucans, pumes, óssos dels Andes, gossos d’orelles curtes… Tot un exemple de l’enorme biodiversitat animal de la regió.

L’objectiu de l’estudi, de fet, és construir una base de dades d’imatges de la vida salvatge de l’Amazones alhora que es pren nota de la pèrdua d’hàbitats, la fragmentació d’aquests i els efectes del canvi climàtic. A dia d’avui, la conca del riu Amazones cobreix uns 8,5 milions de quilòmetres quadrats als països esmentats anteriorment a més de Surinam, Veneçuela i la Guiana Francesa.

Aquest ós formiguer gegant és un dels gairebé 300 habitants de la selva amazònica que s'han identificat en aquest estudi | WCS
Aquest ós formiguer gegant és un dels gairebé 300 habitants de la selva amazònica que s’han identificat en aquest estudi | WCS

Un treball d’un abast sense precedents

Per dur a terme aquest estudi, han fet falta els esforços de 147 investigadors, dirigits pel Centre Alemany per a la Recerca de la Biodiversitat Integrativa i la Univesitat Friedrich Schiller de Jena. És la primera vegada que imatges de càmeres trampa de diveres regions de l’Amazones han estat complilades i estandaritzades en un treball d’aquest abast.

Un dels coautors de l’estudi. Robert Wallace, del WCS, afirma en declaracions a la web de la mateixa institució que se senten “orgullosos de col·laborar en un grup tan divers de científics i organitzacions en un estudi tan important”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa