MonPlaneta
Les abelles poden ser la clau per estabilitzar el preu dels aliments
  • CA

Ajudar les abelles i altres pol·linitzadors a recuperar-se podria ser la clau de l’estabilització del preu dels aliments com ara la colza o la fruita, reduint les incerteses que fan que es produeixin augments sobtats. Un equip de la Universitat de Reading (Anglaterra) ha publicat un article a la revista ‘Ecology Letters’ on arriba a aquesta conclusió després d’un estudi sobre els serveis ecosistèmics dels pol·linitzadors, que ha mostrat que la producció dels conreus varia un 32% menys si hi són presents que si no.

Impedir les crisis pel preu dels aliments

La primera conseqüència d’aconseguir estendre i augmentar els beneficis dels pol·linitzadors, doncs, seria estabilitzar la producció d’alguns productes i, per tant, el seu preu. A més, és clar, no només es reduïrien les fluctuacions sinó que la producció, de mitjana, augmentaria. Tot plegat suposaria uns beneficis enormes tant per a l’economia dels productors d’aliments com per a la del planeta, alhora que es faria un pas molt important per garantir la seguretat alimentària en un moment on la invasió russa d’Ucraïna està posant de manifest com s’inestable és el sistema i com, de sobte, el preu dels aliments es pot disparar.

Els borinots tenen un paper molt important en la biodiversitat i l'agricultura com a pol·linitzadors | Wikimedia Commons
Els borinots també tenen un paper molt important en la biodiversitat i l’agricultura com a pol·linitzadors | Wikimedia Commons

Un estudi per obtenir dades concretes

La importància dels pol·linitzadors, especialment en la producció agrícola, és més que coneguda. És per això que aproximadament la meitat dels experiments que es van fer en aquest estudi tenien com a objectiu obtenir la xifra concreta de beneficis aportats pels pol·linitzadors en la producció a dia d’avui i poder conèixer amb més detall quins efectes tenen aquests animals en l’estabilitat de la producció.

El treball va combinar els resultats de més de 200 experiments que comparaven la producció d’un conreu amb i sense pol·linització per part dels insectes. En concret, es van centrar en tres cultius alimentaris importants i representatius: les faves, la colza i les pomes. La investigació va posar a prova els efectes de la pol·linització en l’estabilitat de la producció en plantes individuals, en camps i també en zones més grans. La pol·linització, conclouen, fa la producció de totes les flors d’una planta més semblants, com també entre plantes, entre zones del mateix camps i entre camps.

Papallona | Àrea Metropolitana de Barcelona
Les papallones també són uns pol·linitzadors importants | Àrea Metropolitana de Barcelona

Una mitjana més alta i estable de producció

Aquest efecte estabilitzador es creu que és degut a un efecte sostre, ja sigui perquè l’augment de producció arriba a un límit superior a causa de la manca d’altres recursos que permetin continuar creixent, com ara més aigua o més nutrients del sòl. Això fa que la base de producció sigui més alta i més estable, reduint les fluctuacions que produeixen pics en el preu dels aliments i crisis de subministraments.

Més notícies
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
La Comissió Europea destaca la necessitat de mesures urgents per protegir els pol·linitzadors
Són essencials per al funcionament dels ecosistemes, la seguretat alimentària, els medicaments i el benestar
Les abelles són les més conegudes d'entre tots els pol·linitzadors
Pràctiques agrícoles al rescat dels pol·linitzadors en crisi
Els pol·linitzadors són essencials per al funcionament dels ecosistemes naturals i per a la seguretat alimentària
Un exemplar de papallona monarca
El canvi climàtic i l’agricultura estan eliminant els insectes del món
En algunes parts del planeta les poblacions s'han reduït un 50%
Abella (Apis mellifera) vs lletsó (Sonchus sp.) | Jaume Marlès
Tres experts reclamen accions contundents per salvar les abelles
Tres experts demanen als investigadors del món que assumeixin la seva responsabilitat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa