MonPlaneta
Els ximpanzés sincronitzen les seves passes, com fem els humans
  • CA

Un equip d’investigadors ha decobert que els ximpanzés, tal com fem els humans, també sincronitzen les seves passes quan caminen acompanyats d’altres ximpanzés. En un estudi publicat a la revista ‘Currenty Biology’, mostren com totes dues espècies compartim aquesta tendència tan curiosa d’acabar movent-nos al mateix ritme.

La coordinació dels nostres parents més propers

Dels ximpanzés se’n saben força coses, com ara la seva capacitat per coordinar-se quan tenen un objectiu comú, com per exemple aconseguir menjar, però no se sap gairebé res de quina és la seva propensió a coordinar-se espontàniament. És per això que els científics van observar el comportament d’aquests animals a l’Orfanat de Fauna Salvatge Chimfunshi, a Zàmbia en diverses circumstàncies, especialment quan caminaven sols i quan ho feien acompanyats.

Els ximpanzés fan servir la comunicació per caçar millor, cooperant per capturar i matar les seves preses | Wikimedia Commons
Els ximpanzés fan servir la comunicació per caçar millor, cooperant per capturar i matar les seves preses, però també tenen mecanismes de coordinació més simples i menys conscients | Wikimedia Commons

El seguiment d’aquests animals va revelar que, quan caminen els uns al costat dels altres, es produeix un fenomen de sincronització espontània molt semblant a la dels humans. Això, a més, fa pensar que si aquest tret també és present en el primat més proper a nosaltres, podria ser que tingués un origen molt i molt antic, fins i tot en algun avantpassat comú de fa milions d’anys.

Es van observar ximpanzés mascles i femelles de diverses edats i nivells de parentiu. Quan caminen junts, la primera passa d’un ximpanzé, començant per un peu concret, és seguida de la primera passa del seu company, també amb el mateix peu, en un 79% dels casos i en un temps de menys de mig segon.

Els ximpanzés i els goril·les de la conca del riu Congo estableixen relacions socials desconegudes fins ara | Kyle de Nobrega
Aquest tret compartit amb els humans resulta força sorprenent | Kyle de Nobrega

Una mirada a la nostra pròpia història

Les accions conjuntes han estat un factor importantíssim per a l’èxit dels humans com a espècie, no només quan es tracta d’accions planificades i coordinades sinó també en d’altres de més simples. En això hi pot haver tingut una influència important el fet que no podem evitar coordinar-nos fins i tot quan no és necessari, com exemplifica la tendència a acabar caminant al mateix ritme que la persona que tenim al costat.

En el cas dels ximpanzés, en canvi, un dels nostres parents més propers, no duen a terme tantes accions complexes coordinades però, en canvi, comparteixen aquesta tendència al que s’anomena ‘sincronia interindividual’. Un fet interessant a l’hora de reconstruir la nostra pròpia història evolutiva, ja que sembla demostrar que aquest tret en concret devia originar-se en algun avantpassat comú i que, en canvi, les diferències entre humans i ximpanzés en formes més complexes de coordinació es deuen a mecanismes més sofisticats.

Més notícies
Goril·la de les planes occidentals | Heather Paul (CC)
Els grans simis d’Àfrica perdran un 85% dels seus hàbitats en els propers trenta anys
El canvi climàtic, els usos del sòl i l'explosió demogràfica humana en seran responsables
Els grans simis poden patir malalties transmeses pels humans, un perill molt gran per a la seva supervivència | Pexels
Estudien els turistes per trobar maneres de protegir els grans simis
Saber com es comporten és essencial per evitar que els intrusos els transmetin malalties
Il·lustració mostrant l'aspecte probable dels rudapitecs
Un fòssil revela que els nostres avantpassats van començar a caminar drets molt aviat
El maluc d'un homínid descoberta a Hongria indica que algunes espècies ja ho podien fer fa 10 milions d'anys
Un dels orangutans fent servir les eines | PLOS ONE
Els orangutans saben fer servir eines de manera instintiva
Fins ara es pensava que el coneixement es transmetia per imitació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa