MonPlaneta
Una sola moneda salva un emperador romà de l’oblit de la història
  • CA

Una moneda d’or trobada a Transsilvània podria, finalment, salvar un emperador romà de ser oblidat per la història. Segons un article publicat a la revista ‘PLOS ONE’, Esponsià, un usurpador de mitjans del segle III, no va ser un personatge inventat, com es pensava fins ara, sinó que va existir de debò.

Considerada una falsificació des del segle XIX

La peça en qüestió, amb el nom i l’efígie de l’emperador Esponsià, va ser descoberta el 1713 en aquesta regió romanesa que, abans de ser la llar de Vlad Tepes, era una de les regions més exteriors de l’Imperi Romà. Al principi es va considerar autèntica, i no va ser fins el segle XIX on el seu disseny maldestre va fer que els experts comencessin a afirmar que era una falsificació. Així va ser com va acabar relegada, com una curiositat, al magatzem del Museu Hunterian de la Universitat de Glasgow, (Escòcia).

L'anàlisi de la moneda ha mostrat clarament que hi ha rascades fetes per la circulació | Museu Hunterian
L’anàlisi de la moneda ha mostrat clarament que hi ha rascades fetes per la circulació | Museu Hunterian

El professor Paul Pearson, de l’University College de Londres, va veure fotografies de la moneda mentre feia recerca i, en observar-la detingudament, li va semblar veure marques compatibles amb l’ús. Així és com va contactar la universitat per poder tenir-hi accés, juntament amb algunes monedes més trobades alhora el segle XVIII.

Aquest nou estudi explica com, mirades a través del microscopi, s’observen clarament unes petites rascades que mostren que, efectivament, aquestes monedes havien estat en circulació fa més de 2.000 anys i que, per tant, és molt probable que la moneda d’Esponsià hagués estat considerada de curs legal. Un descobriment que pot posar Esponsià a la llarga i complexa llista de dirigents, usurpadors i pretendents de l’Imperi.

Recreació de soldats romans d'època imperial | Wikimedia Commons
Esponsià devia ser un cabdill militar que va prendre el poder per defensar la Dàcia en un moment crític | Wikimedia Commons

Esponsià, un líder en una situació crítica

Qui era Esponsià, però? Segons els investigadors, és probable que un militar romà que, en un moment molt complex de la història romana, es va autoproclamar emperador des d’una de les províncies més remotes i inestables de l’Imperi, la Dàcia. De fet se sap que, a mitjans del segle III, la província havia quedat aïllada i envoltada d’enemics. És possible que Esponsià prengués el poder per tal de defensar tant els seus soldats com la població de la Dàcia.

En aquesta situació, perquè l’economia continués funcionant, també va haver d’encunyar monedes, algunes de les quals han arribat fins als nostres dies i, un cop demostrat que són autèntiques, ens han revelat l’existència d’aquest emperador gairebé oblidat. El seu destí, però, és incert, ja que sembla que l’ordre romà va ser restablert l’any 271, amb la derrota de les tribus germàniques per part de l’emperador Aurelià que, l’any següent, va ordenar l’evacuació de la província.

En qualsevol cas, i gràcies a aquest estudi, ara podem saber del cert que Esponsià va existir i que, si bé probablement durant poc temps, va ser emperador, si més no, d’una part de l’Imperi Romà.

Més notícies
Les àmfores escampades pel fons del mar
Descobreixen un dels naufragis romans més grans que s’ha trobat mai al Mediterrani
Enfonsat fa uns 2.000 anys, ha estat localitzat a l'oest de les costes gregues i era ple d'àmfores, indicant que era una nau comercial
El fragment de taló amb el clau travessant-lo | Albion Archaeology
Troben el primer exemple de les crucifixions dels romans al nord d’Europa
Un cos trobat a Anglaterra tenia un clau de ferro travessant-li el taló
Aquesta petita pedra amb un penis dibuixat i un missatge ofensiu va ser gravada quan la majoria de l'illa de Gran Bretanya es trobava sota domini romà | Vindolanda Charitable Trust
Troben un dibuix d’un penis i un insult gravats en pedra per un soldat romà
La curiosa troballa s'ha fet a Vindolanda, un jaciment del nord d'Anglaterra, i té uns 1.700 anys
Les restes de la Roma antiga
L’expansió romana va coincidir amb l’època més càlida a la Mediterrània dels darrers 2000 anys
Les condicions climatològiques van derivar progressivament cap a condicions més àrides, i finalment més fredes, tot coincidint amb el declivi històric del gran imperi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa