MonPlaneta
Troben el primer exemple de les crucifixions dels romans al nord d’Europa
  • CA

Un equip d’arqueòlegs anglesos ha descobert el que podria ser el primer cas documentat de crucifixió duta a terme pels romans al nord d’Europa. En un article a ‘British Archaeology’, els experts d’Albion Archaeology expliquen la troballa del cos d’un home que tenia un taló travessat per un clau de ferro. L’única explicació a aquest fet és que, efectivament, va ser executat d’aquesta manera.

El cadàver va ser trobat el 2017 a l’est d’Anglaterra, al costat d’una antiga via romana propera a Cambridge. Segons sembla, l’antic poblat on es va fer el descobriment s’hauria fundat entre el segle I i II. S’hi han localitzat cinc cementiris i algunes tombes aïllades, amb un total de 48 cossos. Entre ells hi havia el d’un home d’entre 25 i 35 anys. Tenia un clau clavat al taló i dotze més al seu voltant, cosa que fa pensar als experts que l’havien posat sobre una fusta.

Cartaginesos crucificats en un gravat del segle XIX
Cartaginesos crucificats en un gravat del segle XIX

Una altre indici de crucifixió és que la part baixa de les cames mostraven senyals d’haver-se aprimat, cosa que podria deure’s a haver estat lligat o encadenat i que això li hagués provocat infeccions, inflamació o irritació. A més, al mateix taló hi té una marca menys profunda que podria ser a causa d’un primer intent infructuós de clavar-lo.

Si es confirmés definitivament, aquest seria el quart exemple del món d’una crucifixió duta a terme pels romans de què hi hagi constància arqueològica. Pel que fa a la supervivència del clau encara travessant un os, seria el segon després d’un trobat a Israel. A Itàlia també s’han trobat cossos amb forats semblants però, en aquest cas, no es va trobar cap clau. Tot i que la crucifixió era habitual a l’antiga Roma, sovint es lligava els presos en comptes de clavar-los i, en aquest segon cas, els claus es retiraven després.

També és sorprenent, que el cos fos recuperat després de l’execució i rebés un enterrament, cosa molt poc habitual.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa