MonPlaneta
Troben a Catalunya la tortuga marina més grossa que hi ha hagut mai a Europa
  • CA

La tortuga marina més grossa que hi ha hagut mai a Europa ha estat identificada a Catalunya. Segons un estudi publicat a la revista ‘Scientific Reports’ uns fòssils trobats fortuïtament el 2016 en un jaciment de Coll de Nargó (Alt Urgell) tenen uns 83 milions d’anys d’antiguitat i corresponen a una nova espècie que ha estat batejada com a Leviathanochelys aenigmatica, en referència a l’enorme bèstia marina de la Bíblia, el Leviatan, i a la gran sorpresa i misteri que va envoltar el seu descobriment. Els encarregats de descriure aquesta nova espècie han estat investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), el Museu de la Conca Dellà (MCD) i la Universitat de Masaryk, a la República Txeca.

Un animal que podia baixar a grans profunditats

En declaracions recollides per l’Agència Catalana de Notícies, el primer autor de l’article, l’invesigador de l’ICP i el MCD, Òscar Castillo, detalla l’evolució de les característiques morfològiques d’aquest animal envers altres exemplars estudiats, com ara “alguna modificació al sistema respiratori” que probablement en va millorar la capacitat pulmonar i li va permetre aguantar la respiració més estona. De fet, es creu que tenia un estil de vida pelàgic i que podia arribar a grans profunditats.

Les restes fòssils de la tortuga es van trobar de manera fortuïta però de seguida van ser tractades tal i com marcava el protocol | ACN
Les restes fòssils de la tortuga es van trobar de manera fortuïta però de seguida van ser tractades tal i com marcava el protocol | ACN

El rèptil ha estat estudiat a partir dels fòssils localitzats, que corresponen a la pelvis i part de la closca. Van ser trobades el 2016 per part d’un excursionista prop de Cal Torrades, i un equip d’investigadors i del Servei de Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de la Generalitat hi van intervenir per preservar-les.

La segona tortuga marina més grossa del món

Castillo apunta que, ja d’entrada, la mida de les peces indicava que era un exemplar de gran dimensions. La seva pelvis, per exemple, era de 90 centímetres, més del doble que en altres animals semblants. El que crida més l’atenció d’entrada, de fet, és que és la tortuga marina més grossa d’Europa i la segona del món, amb una longitud de 3,7 metres i una closca força rodona i d’uns 2,4 metres. A més, el Leviathanochelys aenigmatica podria ser un dels representants més antics que es coneixen dels Chelonioidea, el grup que inclou totes les tortugues marines que existeixen a dia d’avui.

Aquestes restes excepcionals, que permetran ampliar el relat de com va ser l’època dels dinosaures al Pirineu, seran exposats a l’espai Dinosfera de Coll de Nargó a partir de la Setmana Santa de 2023, juntament amb una reproducció a escala real de com havia estat aquesta enorme tortuga perquè tothom se’n pugui fer una idea. Aquesta exposició serà acompanyada de materials informatius sobre aquest ésser.

Més notícies
Les caretes són una de les moltes espècies de tortugues marines que estan amenaçades
Les tortugues marines es queden temporalment sordes pel soroll submarí
La contaminació acústica sota les aigües és un perill molt gran per a aquestes i moltes altres espècies
Una cria de tortuga verda
L’escalfament global està feminitzant les tortugues verdes
Més del 90% dels exemplars nascuts el 2100 podrien ser femelles, ja que la temperatura és un factor determinant en el sexe de les tortugues
Les restes de la tortuga trobada a les ruïnes de Pompeia amb un ou al costat | Parc Arqueològic de Pompeia
Descobreixen una tortuga ‘embarassada’ sepultada a les restes de Pompeia
La troballa dóna molta informació sobre els darrers anys abans de la gran erupció
La tortuga Fernanda és la primera de la seva espècie que es troba des de 1906 | Universitat de Princeton
Trobada a les Galàpagos una tortuga gegant que es considerava extingida
És la primera vegada que se'n descobreix una en més d'un segle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa