L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que el brot terrible de dengue que està afectant Bangladesh és un toc d’alerta per a tot el món, el “canari de la mina de la crisi climàtica” que ens mostra el que pot esdevenir habitual en un futur cada cop més càlid. Així ho va definir Abdi Mahamud, director d’Alert i Resposta al Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS en una roda de premsa on el director de l’agència, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va informar que des del mes d’abril s’han detectat 135.000 casos de la malaltia i 650 víctimes mortals.
De les víctimes, a més, unes 300 van morir el mes d’agost, un mes catastròfic en aquest brot ja que, per exemple, 10.000 persones van ser hospitalitzades en només un dia. El sistema sanitari del país està enormement tensionat, amb manca tant de llits com de personal per a tants malalts i, tot i que el país ha ‘reciclat’ sis hospitals contra la Covid-19 per acollir-los, ha hagut de demanar ajuda a l’OMS tant per a la detecció com per al tractament dels casos.

Una malaltia endèmica però que enguany es propaga sense control
A Bangladesh el dengue és una malaltia endèmica, amb un cicle d’infeccions que acostuma a arribar al màxim durant la temporada de monsons. Causada per un virus transmès pels mosquits ‘Aedes’, la família de què forma part el mosquit tigre, és present a més d’un centenar de països i els seus símptomes són semblants als de la grip però amb conseqüències molt més greus i sense tractament específic.
Aquesta vegada, però, a Bangladesh l’augment de casos va començar molt més aviat, a finals d’abril, i ha arribat a tot el país, inclosa la capital, Dhaka, on viuen més de 20 milions de persones. El creixement ràpid i descontrolat de la ciutat és, precisament, un dels factors que ha empitjorat el brot, ja que hi ha problemes de subministrament d’aigua i hi ha molta gent que en guarda a casa, tenint un lloc perfecte perquè els mosquits s’hi reprodueixin.

El canvi climàtic augmenta l’amenaça
Les causes d’aquest gran problema, però, no s’acaben aquí. Enguany, el país ha patit unes precipitacions altíssimes i també onades de calor i una humitat molt superior a la normal, cosa que també ha ajudat a multiplicar el número de mosquits. Unes condicions que, allà com a gran part del món, seran cada vegada més habituals i més extremes a causa del canvi climàtic, obrint la possibilitat que el dengue arribi amb força a molts més llocs.
De fet, en els darrers 20 anys, el número de casos ja s’ha multiplicat per 8, i no és l’única malaltia que patirà el mateix procés sinó que el Zika, el chikungunya, la febre groga i la malària també ho faran.