MonPlaneta
El brot terrible de dengue a Bangladesh és un toc d’alerta per a tot el món

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que el brot terrible de dengue que està afectant Bangladesh és un toc d’alerta per a tot el món, el “canari de la mina de la crisi climàtica” que ens mostra el que pot esdevenir habitual en un futur cada cop més càlid. Així ho va definir Abdi Mahamud, director d’Alert i Resposta al Programa d’Emergències Sanitàries de l’OMS en una roda de premsa on el director de l’agència, Tedros Adhanom Ghebreyesus, va informar que des del mes d’abril s’han detectat 135.000 casos de la malaltia i 650 víctimes mortals.

De les víctimes, a més, unes 300 van morir el mes d’agost, un mes catastròfic en aquest brot ja que, per exemple, 10.000 persones van ser hospitalitzades en només un dia. El sistema sanitari del país està enormement tensionat, amb manca tant de llits com de personal per a tants malalts i, tot i que el país ha ‘reciclat’ sis hospitals contra la Covid-19 per acollir-los, ha hagut de demanar ajuda a l’OMS tant per a la detecció com per al tractament dels casos.

Exemplars d'Aedes aegypti | NIAID
Exemplars d’Aedes aegypti | NIAID

Una malaltia endèmica però que enguany es propaga sense control

A Bangladesh el dengue és una malaltia endèmica, amb un cicle d’infeccions que acostuma a arribar al màxim durant la temporada de monsons. Causada per un virus transmès pels mosquits ‘Aedes’, la família de què forma part el mosquit tigre, és present a més d’un centenar de països i els seus símptomes són semblants als de la grip però amb conseqüències molt més greus i sense tractament específic.

Aquesta vegada, però, a Bangladesh l’augment de casos va començar molt més aviat, a finals d’abril, i ha arribat a tot el país, inclosa la capital, Dhaka, on viuen més de 20 milions de persones. El creixement ràpid i descontrolat de la ciutat és, precisament, un dels factors que ha empitjorat el brot, ja que hi ha problemes de subministrament d’aigua i hi ha molta gent que en guarda a casa, tenint un lloc perfecte perquè els mosquits s’hi reprodueixin.

La calor a l'Índia i el Pakistan ha arribat a nivells molt perillosos | Piqsels
Les temperatures altíssimes i les pluges desmesurades han facilitat la multiplicació dels mosquits que transmeten el dengue | Piqsels

El canvi climàtic augmenta l’amenaça

Les causes d’aquest gran problema, però, no s’acaben aquí. Enguany, el país ha patit unes precipitacions altíssimes i també onades de calor i una humitat molt superior a la normal, cosa que també ha ajudat a multiplicar el número de mosquits. Unes condicions que, allà com a gran part del món, seran cada vegada més habituals i més extremes a causa del canvi climàtic, obrint la possibilitat que el dengue arribi amb força a molts més llocs.

De fet, en els darrers 20 anys, el número de casos ja s’ha multiplicat per 8, i no és l’única malaltia que patirà el mateix procés sinó que el Zika, el chikungunya, la febre groga i la malària també ho faran.

Més notícies
L'hospital de Sant Joan de Reus | Joaograbriel / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Confirmen un cas autòcton de dengue a Catalunya

Es tracta d'un menor del camp de Tarragona, segons ha anunciat Salut Pública
La vacuna es podria administrar en pegats així de petits | Universitat de Queensland

Vacunar-se contra el dengue sense ni tan sols una injecció podria ser una realitat

Una candidata ha passat la fase d'assaigs amb animals, duent esperança als 390 milions de persones que s'infecten cada any i a les 25.000 que moren
L'Aedes aegypti és un dels mosquits que més preocupa arreu del món per la seva capacitat de transmetre malalties greus | Pxhere

L’olfacte dels mosquits fa molt difícil que ens en puguem amagar

L'estudi més gran fet fins ara demostra que alguns tenen un sistema gairebé infal·lible per trobar-nos
Singapur té un problema cada vegada més important amb les epidèmies estacionals de dengue | Pxhere

L’epidèmia de dengue de Singapur és un advertiment per a tot el món

Els efectes del canvi climàtic estan avançant i magnificant els contagis estacionals de la malaltia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa