MonPlaneta
Vacunar-se contra el dengue sense ni tan sols una injecció podria ser una realitat
  • CA

Una possible vacuna contra el dengue ha passat una fita important, amb uns resultats molt prometedors en els assaigs en animals que podrien donar esperança als 390 milions de persones que s’infecten cada any. La vacuna, desenvolupada per la universitat australiana de Queensland, no s’aplica amb una injecció sinó amb un pegat de microxarxa d’alta densitat i ha aconseguit desenvolupar immunitat en ratolins infectats. Així doncs, segons expliquen en un article a la revista ”npj Vaccines’, sembla que la possibilitat de tenir una vacuna d’aplicació fàcil i ràpida contra una de les malalties transmeses per mosquits més devastadores podria ser una realitat d’aquí poc.

Segons les dades de què es disposa, el dengue infecta uns 390 milions de persones cada any, la majoria a les zones tropicals, de les quals moren unes 25.000, a més dels aproximadament 7.000 milions d’euros en costos econòmics que té per a uns països que, la majoria de vegades, no tenen gaires recursos. De fet ja hi ha una vacuna contra el dengue, però només ha estat autoritzada en alguns països on la malaltia és endèmica i se’n fa un ús restringit. És per aquesta raó que s’ha desenvolupat aquesta nova vacuna, basada en un virus australià transmès per insectes anomenat Banjari. Els científics van combinar tots dos virus, fent-ne el que s’anomena un “virus quimera” per crear la base de la vacuna. Així, el virus té exactament la mateixa superfície que el dengue, generant una resposta immunològica forta i autèntica.

Aquest tipus de vacuna permet que se’n fabriquin grans quantitats de manera molt fàcil. A més, com que el virus només creix en cèl·lules de mosquit, i no en les dels mamífers, és extraordinàriament segura. Per acabar, la possibilitat d’aplicar-ho en forma de pegats, sense fer servir agulles, permet aconseguir els mateixos resultats fent servir dosis molt més baixes i a un preu també molt més reduit. Una de les properes passes, però, és assegurar-se que la vacuna serveix per a les quatre geans variants del dengue i, qui sap, si fer servir aquest mateix mètode per crear vacunes per a altres virus transmesos per mosquits com ara el Zika, el virus del Nil Occidental, el de l’encefalitis japonesa…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa