MonPlaneta
Els petons a la boca són molt més antics del que es creia

Els petons a la boca com a pràctica cultural per demostrar afecte són molt més antics del que es pensava fins ara. En un article publicat a la revista ‘Science’, un equip d’investigadors revela que, gràcies a un descobriment fet a l’antiga Mesopotàmia, la primera prova documentada de persones fent-se petons a la boca s’ha endarrerit 1.000 anys, fins al 2.500 abans de Crist.

Dubtes sobre el perquè de l’origen dels petons

Per bé que a dia d’avui són molt comuns, no està clar en quin moment van aparèixer els petons a la boca, si s’ha fet ‘sempre’ o si van aparèixer en un moment relativament recent de la història de la humanitat. Fins ara, el registre més antic de petons romàntics a la boca s’havia trobat a l’Índia del 1.500 a.C., però aquesta nova troballa apunta que és una pràctica molt més antiga i en canvia l’origen a les actuals Síria i Irak.

Algun científics creuen que els petons als llavis van evolucionar per avaluar si una possible parella sexual era adient a través de marcadors químics presents a la saliva o a l’alè. D’altres, en canvi creuen que té més a veure amb el desenvolupament de lligams i amb facilitar l’excitació sexual. De fet, alguns dels nostres parents més propers, com els ximpanzés i els bonobos, també ho fan, i això apunta a un origen que pot ser molt antic.

El Cilindre Barton conté una descripció de dos déus fent-se petons a la boca | Aage Westerholtz
El Cilindre Barton conté una descripció de dos déus fent-se petons a la boca | Aage Westerholtz

Dues divinitats mantenint relacions sexuals

Pel que fa a les proves, però, els mesopotamis van ser els inventors de l’escriptura, aproximadament al 3.200 abans de Crist. Tot i que la majoria dels primers textos són bàsicament administratius i una bona forma de conèixer el funcionament de la burocràcia de les primeres civilitzacions, amb el segles es van desenvolupar altres gèneres.

Durant la primera meitat del tercer mil·lenni abans de Crist, van començar a aparèixer els mites i llegendes i, encara més tard, documents sobre la vida quotidiana dels mesopotamis. És justament aquí, al conegut com a Cilindre Barton, on apareix una descripció de dues divinitats fent-se petons i mantenint relacions sexuals. A més, hi ha textos posteriors que fan la sensació que els petons en relació al sexe, la família i l’amistat eren part de la vida diària.

El misteri continua

Així doncs, sembla clar que tant a l’Orient Mitjà com a l’Índia els petons als llavis existeixen des de fa moltíssim temps. Aquesta distribució geogràfica, però, també fa pensar que no es va originar a un indret i després es va propagar o que, si ho va fer, això va passar a la Prehistòria i, per tant, és molt difícil que mai arribem a saber on i quan van aparèixer. No obstant això, el que sembla clar és que el petó sexual-romàntic no és universal però està molt més estès com més estructurades són les societats.

Més notícies
Deu motius científics per fer un bon petó
En el dia internacional dels petons, us expliquem què diu la ciència sobre els beneficis per a la salut i l’ànima de fer un petó
El virus de l'herpes tipus I es transmet sobretot pels petons i és el causant de les conegudes 'panses' | Pxhere
L’herpes labial, una infecció que ens acompanya des de l’Edat del Bronze
Relacionen l'aparició de la variant actual d'aquest virus amb grans migracions d'Àsia cap a Europa fa 5.000 anys
El tauler de pedra trobat a Oman | PCMA / UW
Troben un joc de taula de 4.000 anys d’antiguitat
Ha estat descobert a Oman i podria ser un antecessor del Joc Reial d'Ur de l'antiga Mesopotàmia
Tretze anys d'excavacions han revelat l'existència d'una fortalesa enorme que podria ser la ciutat perduda de Natounia | Rabana-Merquly Archaeological Project
Una fortalesa al Kurdistan podria ser part de la ciutat perduda de Natounia
Té uns 2.000 anys d'antiguitat i és al nord de l'antiga Mesopotàmia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa