MonPlaneta
Un paràsit ens podria mostrar els orígens dels organismes multicel·lulars
  • CA

Un equip d’investigadors de la Universitat del País Basc ha anunciat el descobriment d’un paràsit que viu a l’aigua del mar i que podria ajudar-nos a descobrir els orígens de la vida multicel·lular al nostre planeta. Batejat Txikispora philomaios, pertany a una famiília molt antiga, i estudiar-ne l’ADN ens pot permetre entendre els canvis i adaptacions que van fer que els organismes unicel·lulars acabessin fent-se més grans i separant-se en animals i fongs.

El descobriment es va fer mentre l’investigador Ander Urrutia classificava paràsits unicel·lulars torbats en mostres d’aigua. Així és com va trobar-ne un de desconegut i que no encaixava en cap dels grups que s’havien identificat fins ara. Després d’anàlisis moleculars, va confirmar que era un organisme nou, i comparant-lo amb altres els investigadors van arribar a la conclusió que pertany a una línia molt antiga, propera al moment en què els animals i els fongs encara no s’havien diferenciat.

Ander Urrutia | Tere Ormazábal / EHU
Ander Urrutia | Tere Ormazábal / EHU

Txikispora philomaios és, per tant, un dels primers animals, aparegut relativament poc després de l’ancestre comú de tots ells però abans que es desenvolupés la multicel·lularitat. Com que és un paràsit, a més, té algunes característiques genètiques que el diferencien de la resta d’animals, i això serà útil a l’hora de comprendre com va aparèixer la multicel·lularitat, com les cèl·lules van començar a comunicar-se entre elles, unir-se i especialitzar-se, un coneixement cabdal de la biologia més bàsica.

Així doncs, el Txikispora no només és una nova espècie sinó també una nova gens, una nova família, un nou ordre… i hi ha molt per investigar per saber si té parents vius i quin tipus d’organismes podria parasitar. Tot un camp enorme per descobrir i on caldrà fer molta feina però d’on, també, se’n poden aprendre moltíssimes coses, especialment sobre les primeres passes de la vida a la Terra, els nostres avantpassats més primitius. El descobriment ha estat publicat a la revista ‘Journal of Eukaryotic Microbiology’.

Més notícies
La formiga parasitada per un fong | Universitat Estatal d'Oregon
Troben l’exemple més antic d’un fong parasitant una formiga
El bolet que sortia del seu interior també ha permès identificar un nou gènere i una nova espècie
Els estromatolits són els éssers vius més antics que es coneixen | Wikimedia Commons
Nou avenç en la comprensió de l’origen de la vida a la Terra
Un equip d'investigadors ha descobert estructures de proteïnes que podrien haver estat el principi de tot
Descobert un animal que no respira oxigen
Es tracta d'un petit paràsit que viu a l'interior dels salmons i que està emparentat llunyanament amb les meduses i els coralls

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa