MonPlaneta
Descobert un animal que no respira oxigen
  • CA
Els salmons són l’hoste d’aquest animal, un paràsit anaerobi | Wikimedia Commons

Un equip de científics de la Universitat de Tel Aviv (Israel) han anunciat el descobriment del primer animal conegut que no respira oxigen, una troballa que canvia una de les idees establertes més fermament sobre els organismes que formem aquest regne. A l’article on presenten la identificació i descripció d’aquest animal, anomenat Henneguya salminicola, publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, els investigadors expliquen que és un animal minúscul, de menys de deu cèl·lules i parent proper de les meduses i els coralls i que parasita els salmons. En algun moment de la seva evolució, aquest organisme va deixar de respirar oxigen, cosa que feia originàriament.

Tot i que es coneixen altres éssers vius que poden viure sense oxigen, com alguns fongs o amebes, aquest és el primer cop que s’observa aquest fet en un animal. El descobriment es va fer de manera accidental durant el seqüenciament del genoma d’aquesta espècie, juntament amb la d’altres paràsits dels peixos. Durant aquest procés, els investigadors es van adonar que no tenia genoma mitocondrial, on hi ha codificada l’obtenció d’energia a través de la captura d’oxigen. Sense aquests gens, doncs, el Henneguya no podia respirar oxigen tal com s’esperava que fes. Els científics, però, encara no saben com obté la seva energia, ja que tant la podria treure de les cèl·lules del salmó que té al voltant o a la manera d’altres organismes anaeròbics.

En qualsevol cas, aquest descobriment és molt important en el camp de l’estudi de l’evolució ja que, segons les teories més acceptades, els organismes complexos provenen dels més simples. En aquest cas, però, sembla que un animal es va “desfer” d’alguns gens que no necessitava, simplificant-se per millorar la seva adaptació a l’entorn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa